1. >Od 1853
  2. >Od polja do tanjira
  3. >Krompir

Ovo je biljka iz višegodišnje vrste porodice Solanaceae. Dolazi iz Južne Amerike. Botanički naziv ove biljke je Solanum tuberosum.

100 g krompira - 90 kcal

Krompir je bogat izvor vitamina: B1, B2, B6, PP i C. Takođe sadrži belančevine i ugljene hidrate, kalcijum, kalijum, fosfor, magnezijum.

Đavolja biljka i papski ukras

Krompir su milenijumima konzumirala plemena američkih indijanaca. Ovo povrće je stiglo u Evropu u 16. veku. U početku se verovalo da se kroz krompir šire neke bolesti. Iz tog razloga, kao i zbog svojih cvetova, krompir je postao dekorativna biljka. Ovu ulogu imao je u 17. i 18 veku.

Način pripreme

Teško nam je sada da zamislimo život bez krompira i to važi za sve kuhinje sveta. Nema visok sadržaj kalorija, ima pet puta manje kalorija od makarona ili vlasca. Većina mineralnih komponenti i vitamina nalazi se odmah ispod ljuske. Jezgro sadrži velike količine skroba. Krompir se može koristiti u salatama, može se pržiti ili peći u ljusci ili na roštilju, polutvrd; od njega se može praviti pomfrit ili pite, supe i čorbe. Brašnasti krompir se lako gnječi, odličan je za pite, punjenja, knedle ili pire krompir, ili za zgušnjavanje supa.

Krompir je seksi

Kada je krompir još bio novitet u Evropi, važio je za odličan lek za impotenciju i kao afrodizijak. Veoma je bio skup. U današnjem novcu njegova cena bi odgovarala iznosu od 2000 dolara po kilogramu.

Lako svarljiv i hranljiv

  • Kalcijum i kalijum u krompiru neutrališu negativno dejstvo kuhinjske soli na naš organizam.
  • Magnezijum jača srce, tako da lakše podnosimo stres, zato se preporučuje krompir za ljude pod stresom.
  • Dijetetska vlakna blagotvorno utiču na funkcionisanje sistema za varenje.
  • Fosfor blagotvorno deluje na zube i desni, takođe učestvuje u procesima rasta, pa je veoma važan u piramidi ishrane za decu.
  • Gvožđe pomaže u povećanju otpornosti tela i u borbi protiv lošeg raspoloženja.

Naši Recepti

Lako
Srednje
Teško
< 15 Minut
15 - 45 Minut
45 m i +
  • Humus od belog pasulja

    Preukusno predjelo za kompletnu porodičnu večeru!

  • Pečeni pasulj sa komoračem, slaninom i kobasicama

    Iznenadite svoje najmilije ukusnim receptom za pečeni pasulj, jedinstvenog ukusa koji nudi osnovno povrće i začinjene kobasice začinjene slaninom.

  • Tartar od crvene tunjevine sa kukuruzom

    „Nudimo vam recept sa odabranim sastojcima, koji ćete pripremiti i uživati sa svojim najmilijima. Otkrijte tajne plavoperajne tune pripremljene sa Bonduelle GOLD kukuruzom.'

Vidite više recepata