Ovo je biljka iz višegodišnje vrste porodice Solanaceae. Dolazi iz Južne Amerike. Botanički naziv ove biljke je Solanum tuberosum.
100 g krompira - 90 kcal
Krompir je bogat izvor vitamina: B1, B2, B6, PP i C. Takođe sadrži belančevine i ugljene hidrate, kalcijum, kalijum, fosfor, magnezijum.
Đavolja biljka i papski ukras
Krompir su milenijumima konzumirala plemena američkih indijanaca. Ovo povrće je stiglo u Evropu u 16. veku. U početku se verovalo da se kroz krompir šire neke bolesti. Iz tog razloga, kao i zbog svojih cvetova, krompir je postao dekorativna biljka. Ovu ulogu imao je u 17. i 18 veku.
Način pripreme
Teško nam je sada da zamislimo život bez krompira i to važi za sve kuhinje sveta. Nema visok sadržaj kalorija, ima pet puta manje kalorija od makarona ili vlasca. Većina mineralnih komponenti i vitamina nalazi se odmah ispod ljuske. Jezgro sadrži velike količine skroba. Krompir se može koristiti u salatama, može se pržiti ili peći u ljusci ili na roštilju, polutvrd; od njega se može praviti pomfrit ili pite, supe i čorbe. Brašnasti krompir se lako gnječi, odličan je za pite, punjenja, knedle ili pire krompir, ili za zgušnjavanje supa.
Krompir je seksi
Kada je krompir još bio novitet u Evropi, važio je za odličan lek za impotenciju i kao afrodizijak. Veoma je bio skup. U današnjem novcu njegova cena bi odgovarala iznosu od 2000 dolara po kilogramu.
Lako svarljiv i hranljiv
- Kalcijum i kalijum u krompiru neutrališu negativno dejstvo kuhinjske soli na naš organizam.
- Magnezijum jača srce, tako da lakše podnosimo stres, zato se preporučuje krompir za ljude pod stresom.
- Dijetetska vlakna blagotvorno utiču na funkcionisanje sistema za varenje.
- Fosfor blagotvorno deluje na zube i desni, takođe učestvuje u procesima rasta, pa je veoma važan u piramidi ishrane za decu.
- Gvožđe pomaže u povećanju otpornosti tela i u borbi protiv lošeg raspoloženja.
Saznajte više o našem povrću
Naši Recepti
Humus od belog pasulja
Preukusno predjelo za kompletnu porodičnu večeru!
Pečeni pasulj sa komoračem, slaninom i kobasicama
Iznenadite svoje najmilije ukusnim receptom za pečeni pasulj, jedinstvenog ukusa koji nudi osnovno povrće i začinjene kobasice začinjene slaninom.
Tartar od crvene tunjevine sa kukuruzom
„Nudimo vam recept sa odabranim sastojcima, koji ćete pripremiti i uživati sa svojim najmilijima. Otkrijte tajne plavoperajne tune pripremljene sa Bonduelle GOLD kukuruzom.'