Poljska pečurka je kultivisana pečurka, sa belom kapicom i nožicom, i može dostići i do 10 cm u prečniku. Posebno se gaji u nordijskim zemljama Evrope i onima gde se govori anglosaksonskim jezicima.
100 g pravog vrgnja – 15 kcal
Prednosti pečuraka
Sadrže vlakna, vitamin D, E, PP, i vitamin B grupe, kao i gvožđe, fosfor, kalijum i cink.
Poljska pečurka je kultivisana pečurka, bele kapice sa nožicom i može dostići i do 10 cm u prečniku. Posebno se gaji u nordijskim zemljama Evrope i onima gde se govori anglosaksonskim jezicima. Hajde da vidimo sledećih nekoliko recepata za pečurke od kojih će vam poći voda na usta.
Zaštitna kapica
Zbog malog sadržaja natrijuma, odličan je dodatak ishrani “bez soli”. Pošto pečurke ne sadrže šećer i lipide, mogu ih uspešno konzumirati dijabetičari. Cink sadržan u vrganju podiže imuni sistem.
… i oslobodili smo se bola!
Gljive sadrže više vitamina B grupe od svežeg povrća. Sadrže najveću količinu riboflavina, odnosno vitamina B2, koji izaziva smanjenje glavobolje kod osoba koje pate od migrene. Glavobolje mogu biti uzrokovane i umorom, čiji je antidot pantotenska kiselina.
Zdrava slika
Gljive veoma blagotvorno utiču na stanje naše kože i kose. Ljudi kojima je stalo do svog imidža svakako moraju da uvrste pečurke u svoj jelovnik, pogotovo što im neće povećati struk (sadrže vrlo malo kalorija). Ovde i ovde pronađite neke neverovatne recepte za pečurke.
Pečurke u istoriji
Samo za besmrtne
Gljive su se smatrale “hranom bogova” još od vremena faraona. Egipćani su verovali u besmrtnost koju obezbeđuje upotreba pečuraka i bile su namenjene samo faraonima. Obični ljudi nisu imali parvo ni da ih dodiruju, a da ne govorimo o ideji da ih jedu.
Dar faraona
Baštenska grebaštica je u Egipat stigla još u antička vremena – uzgajala se u Grčkoj i Rimu. U starom Egiptu je bila prvoklasna biljka, davana faraonima koji su se odmarali u piramidama.
Za izabrane
Vekovima su pečurke bile poslastica namenjena samo bogatima. Priča se da he Džordž iV, u svojoj palati u Londonu imao prostoriju posebno namenjenu za uzgoj pečuraka.
Bonus: Bonduelle recepti sa pečurkama
1. Sitno iseckajte pečurke i začinite ih belim lukom u prahu. Brzo ih propržite i dodajte sir, jogurt ili mleko i seckani čili. Stavite smesu na nekoliko kriški tosta i stavite u rernu na 10 minuta. Dobićete nekoliko aromatičnih kriški.
2. Pečurke isecite na kriške (debljine 1 cm) i stavite u cediljku. Stavite ih pod vodu, a zatim ocedite. Kada su gotove, stavite ih na drvenu dasku i ostavite ih da se cede. U tiganj dodajte malo organskog ulja (dovoljna je supena kašika) i lagano pržite pečurke oko 3 minuta sa svake strane. Dodajte kari u prahu, beli luk u prahu i poslužite uz salsu ili sos od avokada.
3. Pečurke, luk i stabljiku praziluka sitno iseckajte. Stavite ih u tiganj sa kašikom putera. Pržite dok luk ne dobije zlatnu boju. Poslužite sa smeđim pirinčem.
Saznajte više o našem povrću
Naši Recepti
Humus od belog pasulja
Preukusno predjelo za kompletnu porodičnu večeru!
Pečeni pasulj sa komoračem, slaninom i kobasicama
Iznenadite svoje najmilije ukusnim receptom za pečeni pasulj, jedinstvenog ukusa koji nudi osnovno povrće i začinjene kobasice začinjene slaninom.
Tartar od crvene tunjevine sa kukuruzom
„Nudimo vam recept sa odabranim sastojcima, koji ćete pripremiti i uživati sa svojim najmilijima. Otkrijte tajne plavoperajne tune pripremljene sa Bonduelle GOLD kukuruzom.'