1. >Od 1853
  2. >Od polja do tanjira
  3. >Plavi patlidžan

To je jednogodišnja biljka, dugih, ljubičastih plodova koji vole toplotu.

100 g plavog patlidžana – 18 kcal

Patlidžan sadrži skrob, kalcijum, kalijum, fosfora, vitamini PP, A, B1, B2.

Stvar srca

To je jedno od povrća koje snižava holesterol u krvi.

I um se povrati

Patlidžani sadrže moćne antioksidanse koji štite moždane ćelije. Antioksidansi štite mozak od slobodnih radikala, pomažu u prenošenju hranljivih materija i eliminišu toksine.

Nasmej se!

U 5. veku u Kini, srebrno-crni osmeh je bio moderan među elegantnim damama. Ovaj efekat je postignut, između ostalog, trljanjem zuba ljuskom plavog patlidžana.

Orijentalni tip

Patlidžani su uzgajani već u 5. veku pre nove ere u Kini i Indiji. Karavani su ih doneli u severnu Afriku odakle su dalje sa arapskim osvajačima stigli u Španiju. U srednjem veku smatrani su za dekorativnu biljku, jer su tadašnji lekari smatrali da patlidžan izaziva groznicu i epileptične napade. Vremenom je patlidžan postao jedno od najvažnijih povrća orijentalne i mediteranske kuhinje.

Naši Recepti

Lako
Srednje
Teško
< 15 Minut
15 - 45 Minut
45 m i +
  • Humus od belog pasulja

    Preukusno predjelo za kompletnu porodičnu večeru!

  • Pečeni pasulj sa komoračem, slaninom i kobasicama

    Iznenadite svoje najmilije ukusnim receptom za pečeni pasulj, jedinstvenog ukusa koji nudi osnovno povrće i začinjene kobasice začinjene slaninom.

  • Tartar od crvene tunjevine sa kukuruzom

    „Nudimo vam recept sa odabranim sastojcima, koji ćete pripremiti i uživati sa svojim najmilijima. Otkrijte tajne plavoperajne tune pripremljene sa Bonduelle GOLD kukuruzom.'

Vidite više recepata