1. >Od 1853
  2. >Od polja do tanjira
  3. >Paradajz

Gaji se na skoro svim geografskim širinama, ima ga u stotinama vrsta, od ogromnih do veličine grančice, loptastih, duguljastih, nepravilnih, rebrastih, kruškolikih, crvenih, roze ili žute boje.

100 g paradajza = 19 kcal

Paradajz sadrži vlakna, kao i kalcijum, kalijum, fosfor, ali i mnoge vitamine A, B, C i E u velikim količinama.

Lični lekar i eliksir mladosti

Povoljan uticaj paradajza (plod crvenog patlidžana)imamo ne samo na zdravlje srca i bubrega, već i na regeneraciju kože i to je u više navrata i naučno potvrđeno.

Paradajz voli većina ljudi

Najzdraviji način konzumiranja paradajza je sirov. Prema američkim stručnjacima za ishranu, čaša soka od paradajza koja se konzumira dnevno garantuje vašu lepotu, zdravlje i mladost. Preporučuje se upotreba paradajza u za mršavljenje, za lečenje dijabetesa i bolesti bubrega. To je jedno od povrća koje se najviše konzumira u svetu.

Sviđaće vam se zreli paradajz

Kada sazri, paradajz duguje svoju crvenu boju supstanci zvanoj likopen – prirodnom pigmentu sa jakim svojstvima, a koristan je protiv artritisa i raka. Takođe je poznato da ima snažan efekat u smanjenju rizika od raka žlezda u predelu nogu. Zanimljivo je da se čini da se ovaj pigment lakše asimiluje iz supa i soseva nego iz sirovog paradajza.

Jabuka ljubavi, sa mnogo skrivenih tajni

Kada je crveni patlidžan prvi put donet u Evropu, kao egzotična biljka za ta vremena, smatran je afrodizijakom. Francuzi su je nazvali "pomme d'amour", što znači jabuka ljubavi. Crveni patlidžan dolazi iz Južne Amerike. U Evropu je stigao u 16. veku i zanimljivo je da se u početku gajio samo kao ukrasna biljka, jer je smatran za otrovnu biljku. Italijani su prvi počeli da uvažavaju ukus ove biljke, iako je do 18. veka bilo lakše naći paradajz u veštičijim kotlovima nego na trpezi. A u Sjedinjene Države, crvena platana stigla je zajedno sa emigrantima iz Italije i Francuske.

Borba paradajzom

Svake godine, poslednje srede avgusta, mali grad Bunol, koji se nalazi u blizini Valensije, domaćin je velike borbe paradajza - la Tomatina. Ovim see završava jednonedeljna proslava. Noć uoči borbe kamioni sa crvenim plodovima su već pripremljeni, a sutradan oko 11 sati stižu na centralni trg malog grada. Majstori ceremonije tada počinju „krvavu” bitku koja će trajati dva sata. Posle opšte tuče, svi uživaju u kupanju u reci, posle čega odlaze da jedu čuvenu Paelju, zalivši je dobrim vino iz regiona.

Naši Recepti

Lako
Srednje
Teško
< 15 Minut
15 - 45 Minut
45 m i +
  • Humus od belog pasulja

    Preukusno predjelo za kompletnu porodičnu večeru!

  • Pečeni pasulj sa komoračem, slaninom i kobasicama

    Iznenadite svoje najmilije ukusnim receptom za pečeni pasulj, jedinstvenog ukusa koji nudi osnovno povrće i začinjene kobasice začinjene slaninom.

  • Tartar od crvene tunjevine sa kukuruzom

    „Nudimo vam recept sa odabranim sastojcima, koji ćete pripremiti i uživati sa svojim najmilijima. Otkrijte tajne plavoperajne tune pripremljene sa Bonduelle GOLD kukuruzom.'

Vidite više recepata