1. >Od 1853
  2. >Od polja do tanjira
  3. >Kinoa

Poreklo ove zeljaste biljke je u oblasti Anda u Južnoj Americi. Pojavljuje se kao seme, ali je klasifikovano kao celo zrno. Njeno poreklo se nalazi na visokoj visoravni Anda u Južnoj Americi, blizu jezera Titikaka. Danas, kada se zna o značajnim količinama proteina, minerala i vitamina u semenu, Kinoa uzgaja se u različitim zemljama, a njegova popularnost je porasla širom sveta.

100 grama kuvane kinoe sadrži 120 kcal

Vrste kinoe

U svetu je poznato preko 120 vrsta kinoe, ali najpopularnija sorta je ona sa belim semenkama, jer najbolje zadržava oblik tokom kuvanja. Uz to, popularne su i sorte crvenog i crnog semena. Crvena kinoa je slična beloj kinoi, ali ono što je izdvaja je koncentracija betalana, biljnog jedinjenja sa antioksidativnim svojstvima koje takođe daju semenu crvenu boju. Za razliku od druge dve vrste, crna kinoa je slađa i aromatičnija i često se koristi u pripremi deserta.

Kinoa jeste supernamirnica

Po analizi stručnjaka za ishranu, seme kinoe je proglašeno supernamirnicom zbog višestrukih zdravstvenih prednosti. U klasi supernamirnice nalaze se i orasi, godži, laneno i konopljino seme.

Bez glutena, ali sa puno proteina i vlakana

Kinoa je vrsta žitarica bez glutena, što je čini prvim izborom u ishrani ljudi sa intolerancijom na gluten. Takođe sadrži značajnu količinu proteina i esencijalnih aminokiselina za uravnoteženu ishranu, što je čini jednom od važnih namirnica u vegetarijanskoj i veganskoj ishrani. Kinoa sadrži 5 grama vlakana na porciju od 180 grama, što je dvostruko više od količine koja se nalazi u većini žitarica.

Vitaminski kompleks i zaštita

Kinoa u svom sastavu ima sav kompleks vitamina B (B1, B2, B3 și B6). Takođe sadrži kalcijum, ugljene hidrate, omega-3 masne kiseline i dva flavonoida – kvercetin i kempferol. Mogu imati snažan antioksidativni efekat protiv povećanog nivoa upale i respiratornih stanja.

Kuvana kinoa

Sprema se brže od ostalih žitarica (pirinač, pšenica), ali zahteva pažljivu pripremu: mora se dobro oprati da bi se uklonio saponin premaz, jer ima gorak ukus. U konzervama se ovaj premaz uklanja tokom pripreme i stoga je spreman za upotrebu.

Popularni recepti nabazi kinoe su salate, jer kombinacije gde se ova supernamirnica može koristiti su višestruki. Drugi najpopularniji način konzumiranja kinoe je na doručku, bilo u jednostavnom desertu od šumskog voća ili u pudinzima. Kinoa je takođe pogodan sastojak za topla jela, u rerni, uspešno zemenjujući mesne nadeve.

Da li ste znali

Zbog visoke koncentracije proteina, raznovrsnosti u pripremi, ali i potencijala za velike proizvodnje u kontrolisanim okruženjima, Američka svemirska administracija (NASA) uvrstila je kinou na listu biljaka u Ekološkom sistemu za održavanje života u dugotrajnim svemirskim letovima.

Naši Recepti

Lako
Srednje
Teško
< 15 Minut
15 - 45 Minut
45 m i +
  • Humus od belog pasulja

    Preukusno predjelo za kompletnu porodičnu večeru!

  • Pečeni pasulj sa komoračem, slaninom i kobasicama

    Iznenadite svoje najmilije ukusnim receptom za pečeni pasulj, jedinstvenog ukusa koji nudi osnovno povrće i začinjene kobasice začinjene slaninom.

  • Tartar od crvene tunjevine sa kukuruzom

    „Nudimo vam recept sa odabranim sastojcima, koji ćete pripremiti i uživati sa svojim najmilijima. Otkrijte tajne plavoperajne tune pripremljene sa Bonduelle GOLD kukuruzom.'

Vidite više recepata