1. >Od 1853
  2. >Od polja do tanjira
  3. >Pasulj

Pasulj je biljka koja se uzgaja zbog jestivih mahuna ili semena u njima. Poreklom iz Južne Amerike, Centralne Amerike i Indije, pasulj se trenutno uzgaja širom sveta.

100g pasulja - 346 kcal

Sadrži biljne proteine, kalcijum, fosfora, kalijum, gvožđe, vitamin B1, B6, K.

Pasulj se upotrebljava kao mahune.

Mahuna se može konzumirati u celosti (mahuna zajedno sa semenom unutra). Njegovo poreklo može se naći u Francuskoj i Italiji, gde su lokalni uzgajivači dobijali razne vrste pasulja bez vlakana.

Hranljive žitarice

Pasulj predstavlja osušeno seme i uskladišteno u tom obliku. Skoro sve vrste pasulja su vlaknaste i uzgajaju se zbog semena pasulja jer su bogata hranljivim materijama. Da bi se lakše pripremio, malo pre konzumiranja (nekoliko sati) pasulj treba ostaviti u toploj vodi da omekša.

Pasulj, pirinač, krompir

Pasulj je prisutan u divljini u tropskim oblastima Azije i Amerike. Njegov plod je mahuna, koja obično sadrži nekoliko semenki (do 8-10 zrna, u zavisnosti od sorte). Vremenom je počeo da se kultiviše, u mnogim varijantama i varijacijama, čineći osnovnu hranu posebno u zemljama Južne Amerike, gde je ekvivalent pirinču u Aziji ili krompiru u Evropi.

Velika porodica pasulja

Trenutno postoji preko 500 vrsta pasulja, među kojima su najpoznatiji mahuna (zelena i žuta), beli pasulj, crveni (“pasulj Kidney“), “pasulj Borlotti“, šareni pasulj (meksički).

Međunarodna dama

Procenjuje se da je pasulj star preko 8000 godina. Jedna je od “tri sestre” pretkolumbovske američke kuhinje, uz kukuruz i bundevu. Asteci su na istoj zemlji uzgajali "ayacolt“, odnosno pasulj, zajedno sa kukuruzom, a kukuruz je služio kao izvor za pasulj penjaču.

Danas je pasulj jedan od osnovnih izvora biljnog albumina u svetu i može se naći u kuhinjama svih naroda. Poznato je oko 30 000 sorti pasulja, od kojih se uzgaja više od 500.

Naši Recepti

Lako
Srednje
Teško
< 15 Minut
15 - 45 Minut
45 m i +
  • Humus od belog pasulja

    Preukusno predjelo za kompletnu porodičnu večeru!

  • Pečeni pasulj sa komoračem, slaninom i kobasicama

    Iznenadite svoje najmilije ukusnim receptom za pečeni pasulj, jedinstvenog ukusa koji nudi osnovno povrće i začinjene kobasice začinjene slaninom.

  • Tartar od crvene tunjevine sa kukuruzom

    „Nudimo vam recept sa odabranim sastojcima, koji ćete pripremiti i uživati sa svojim najmilijima. Otkrijte tajne plavoperajne tune pripremljene sa Bonduelle GOLD kukuruzom.'

Vidite više recepata