1. >Od 1853
  2. >Od polja do tanjira
  3. >Luk

Najrasprostranjenije povrće na svetu. Koristi se i kao lekovita biljka.

100 g crnog luka – 40 kcal

Luk sadrži dijetetska vlakna, proteine, magnezijum, fosfor, gvožđe, natrijum, kalcijum, kalijum, vitamine A, B1, B2, B6, C, PP.

Uništavač bakterija

Najvrednije svojstvo crnog luka je njegovo antiseptičko dejstvo i sprečavanje infekcija. Sok od luka sadrži fitoncide - prirodne supstance sa antiseptičkim svojstvima. Vredi znati da su ova antiseptička svojstva prisutna posebno u sirovom luku. Čak i kuvan ili dinstan, luk ima mnogo toga da ponudi.

Luk snižava nivo holesterola, tonizira srce i štiti od raka

Luk je koristan u borbi protiv holesterola, jer održava nizak nivo. Takođe ima svojstvo da razređuje krv, smanjuje rizik od arterijskih blokada, smanjuje krvni pritisak i štiti srce. Trenutno se sprovode obimna naučna istraživanja, čija je svrha da pokažu da svakodnevno prisustvo crnog luka i namirnica na bazi luka u jelovniku smanjuje rizik od raka.

Sa suzama u očima

Zašto plačemo kada sečemo luk? Za to su krive sulfonske kiseline koje se oslobađaju kada enzim LFS, oslobođen iz luka, dođe u kontakt sa aminokiselinama koje sadrže sumpor i tako iritiraju sluzokožu i suzne žlezde, što dovodi do plakanja. Da bismo se rešili ovog neprijatnog simptoma, možemo da žvaćemo malo peršunovog lista.

Bez luka ne bi bilo ni egipatskih piramida...

Luk kao hrana ima istoriju dugu najmanje 3000 godina, dolazi iz centralne Azije i Indije. Zahvaljujući Rimljanima, luk je stigao u Evropu, a Kolumbo je doprineo njegovom širenju u Novom svetu. Čak i u egipatskim piramidama otkriveni su crteži koji predstavljaju luk. Oni su predstavljali dragocenu hranu za robove koji su ih izgradili, jer su zaustavili potencijalne epidemije na prvom mestu. Danas se luk uzgaja širom sveta i koristi se u kuhinjama svih kontinenata.

Naši Recepti

Lako
Srednje
Teško
< 15 Minut
15 - 45 Minut
45 m i +
  • Humus od belog pasulja

    Preukusno predjelo za kompletnu porodičnu večeru!

  • Pečeni pasulj sa komoračem, slaninom i kobasicama

    Iznenadite svoje najmilije ukusnim receptom za pečeni pasulj, jedinstvenog ukusa koji nudi osnovno povrće i začinjene kobasice začinjene slaninom.

  • Tartar od crvene tunjevine sa kukuruzom

    „Nudimo vam recept sa odabranim sastojcima, koji ćete pripremiti i uživati sa svojim najmilijima. Otkrijte tajne plavoperajne tune pripremljene sa Bonduelle GOLD kukuruzom.'

Vidite više recepata