1. >INSPIRACIJA
  2. >OD POLJA DO TANJIRA

Od polja do tanjira: stručni proizvodni kanal zasnovan na znanju farmera i Bonduelleovoj agronomskoj stručnosti.

Potrebna je podrobno proverena organizacija, kao i najsavremenija stručnost, kako bi se osiguralo da potrošači mogu da uživaju u visokokvalitetnom povrću uzgajanim s poštovanjem i ubranim na vrhu svoje zrelosti. Od polja do tanjira: Bonduelle grupa je razvila stručni proizvodni kanal koji već godinama radi na razvoju biljne proizvodnje koja sve više poštuje životnu sredinu i svoje ljude.

 

 

Stručnost od početka do kraja

Iako svako ima svoju ulogu, očekivanja i ograničenja unutar kanala, izazov je zajednički. Cilj je da se na kraju nahrani devet milijardi ljudi uz zaštitu tla, onih koji ga obrađuju, proizvoda i potrošača. 

Bonduelleov agroindustrijski model je pobednički i hrabar trougao. Od toga imaju koristi partnerski poljoprivrednici, koji dobijaju podršku i stručnost iz oblasti agronomije od strane Bonduelle grupe, koja svoje lokacije snabdeva kvalitetnim povrćem koje prati veoma stroge specifikacije, i krajnjem potrošaču koji može da uživa u visokokvalitetnom povrću tokom cele godine. 

Bonduelle grupa trenutno obrađuje skoro 128.000 hektara zemlje širom sveta i radi sa 3.100 poljoprivrednih partnera, od kojih se 1.500 nalazi u Francuskoj. Njena stručnost, agronomsko znanje i iskustvo u tehnikama useva sticano decenijama omogućavaju joj da pomogne svojim partnerima u primeni alternativnih poljoprivrednih praksi. Primeri uključuju traku za obradu, koja se koristi u Rusiji, pokrivanje biljaka, mehaničko uklanjanje korova, praćenje parcele dronom kako bi se zalila tačna količina koja je potrebna, tamo gde je to potrebno, i još mnogo toga. Ova razmena iskustva pomaže u promeni praksi usklađivanjem prinosa sa očuvanjem resursa.

Najsavremenije agronomsko znanje

Agronomsko odeljenje koje je grupa razvila od svojih početaka pruža tehničku podršku poljoprivrednicima. Odeljenje ima preko 260 stručnjaka, inženjera i tehničara (terenski nadzornici, nadzornici uzgoja), od kojih se 160 svakoga dana nalazi na terenu. 
Ova organizacija nam omogućava da ostanemo u bliskom kontaktu sa našim partnerima poljoprivrednicima i da im pomognemo kada je to potrebno, od sađenja do žetve. Ova stručnost takođe zadovoljava potrebe veoma preciznog industrijskog rasporeda koji je koncentrisan u samo nekoliko nedelja i sastoji se od kontinuiranog snabdevanja pogona za preradu zrelim, sezonskim povrćem tokom perioda berbe.

Terenski nadzornik: svakodnevni stručni partner poljoprivrednicima

Vinsent Dupire - Terenski supervizor, Nor Pikardi

Terenski nadzornik: stručni svakodnevni partner poljoprivrednicima Naša uloga je da im pomognemo sa njihovim usevima pružanjem naše agronomske ekspertize kako bismo im pomogli da proizvedu kvalitetno povrće koje se uzgaja na odgovoran način i bere kada sazri. Povrće ostaje na vrhuncu zrelosti samo nekoliko sati! Svakodnevno pažljivo pratimo useve da bismo ih posmatrali, savetovali, procenili i, posebno, da bismo požnjeli u pravo vreme. Retko se dešava da prođe više od pet sati od trenutka berbe grašak na njivi i do trenutka pakovanja u pogonu za preradu.

Hrabar model agrokulture

Kako bi proizveo visokokvalitetno povrće koje je pristupačno za sve, Bonduelle je osmislio model nabavke koji daje prioritet grupacijama proizvođača (76% ukupnih obrađenih površina grupe). Ovaj dominantni model nabavke zasnovan je na godišnjem ugovoru sa poljoprivrednicima. Garantuje rotaciju parcela, što je od suštinskog značaja da se osigura da se zemljište ne iscrpi, proizvodnju pravih količina na osnovu projekcija prodaje, da se smanji otpad i da se planira sađenje i žetva radi optimizacije industrijske proizvodnje. 

 

Ovaj model pruža veliki broj pogodnosti farmerima koji su članovi grupe: 

  • Nezavisnost: generalno govoreći, Bonduelle ne čini više od 20% njihovih prihoda;
  • Sigurnost: zahvaljujući cenama garantovanim nekoliko meseci unapred i nezavisno od globalnih fluktuacija cena sirovina; 
  • Naknada zasnovana na održivom modelu koji uzima u obzir klimatske rizike; 
  • Pristup stručnosti preko 260 Bonduelleovih profesionalaca iz oblasti agronomije: inženjera i tehničara (nadzornika na terenu i uzgoju) koji svoju stručnost i znanje dele sa poljoprivrednicima.

Osnove ovog modela su formalizovane 1990-ih stvaranjem posebne agronomske povelje dostupne na sedam jezika i distribuirane svuda gde je Bonduelle prisutan. 96% naših partnera poljoprivrednika je potpisalo povelju, koja obavezuje sve zainteresovane strane da se pridržavaju Bonduelleovih zahteva za kvalitet proizvoda i odgovornu poljoprivredu.

Fokus je na Nor Pikardi regionu

Bonduelle ima dugu istoriju u Nor Pikardi regionu. Grupa je u ovom regionu razvila svoju prvu partnersku vezu sa farmerima. Neki farmeri rade sa grupom već generacijama. 

Od samo nekoliko hektara u početku, Bonduelle sada ima 18.000 poljoprivrednih hektara u regionu i nešto više od 1.200 partnerskih poljoprivrednika. Region proizvodi preko 30 vrsta povrća koje se prerađuje na lokacijama Reneskur (Nor), Vo Vrokur (Pa de Kale) i Etre Mon (Soma). 

Bonduelle sarađuje sa dve proizvođačke organizacije: OPLVERT i OPLINORD, sa kojima je sklopio jaka, dugoročna partnerstva.

OPLVERT, kojim predsedava Erik Legras, okuplja preko 800 farmera i 14.000 hektara useva, koji se prvenstveno prerađuju u Etreu i Vo Vrokuru. Partnerstvo sa Bonduelleom, izgrađivano godinama, zasnovano je na snažnim, održivim principima. 

Cilj organizacije je da obezbedi prihod farmera, osigura kvalitetne proizvode zahvaljujući poljoprivredi koja poštuje životnu sredinu i propise i da podrži Bonduelle na novim tržištima kao što su linije organskih i specijalnih proizvoda.

Zemljište obrađeno na ekološki prihvatljiviji način

Bonduelle grupa je sebi postavila cilj za 2025. godinu: 100% obradivog zemljišta uz odgovarajuću kombinaciju alternativnih tehnika kultivacije. U Nor Pikardiju, na primer, koriste se razne tehnike za.


Zaštitu zemljišta: 
- 100% parcela koristi produženu rotaciju, 
- 100% parcela je geolokalizovano u poslednjih osam godina, 
- Od 2010. godine postoji dugotrajno ispitivanje sa Vegesolom, koje ističe vrednost biljnog pokrivača tokom dugih perioda rotacije, 
- Bonduelle radi sa Innovaterre mrežom, grupom farmera koji razmenjuju inovativne prakse i ideje (na primer, pokrivač od više vrsta prilagođen specifičnostima povrća); 
Čuvanje izvora vode: 
- Procene vode su vršene poslednjih 15 godina, 
- Usklađeno donošenje odluka za poboljšanje efikasnosti vode, kao i agronomsko znanje, što omogućava da se favorizuju sorte sa dobro razvijenim korenovim sistemom kad god je to moguće;

Sprovođenje prirodne zaštite biljaka:
-Preko 300 zamki za insekte,
-17 umreženih terenskih nadzornika nadgledaju useve i savetuju poljoprivrednike,
- Kontrole se vrše na 100% poljoprivrednika putem analiza,
- Bilten o monitoringu useva se izdaje sedmično.

Neke brojke iz Etrea:
Konzervirani proizvodi: 15 linija za konzerviranje: preko 200 miliona konzervi
Zamrznuti proizvodi: 9 linija za zamrzavanje: 76.000 tona proizvoda