Ratkvica je povrće koje potiče iz južne Azije. Uzgaja se od davnina, u mnogim regionima sveta
100 g rotkvice -14 kcal
Rotkvica sadrži natrijum, sumpor, kalcijum, gvožđe, magnezijum, fosfor, bakar, hlor i vitamine A, B1, B2, C, E i PP.
Najzdravija – kada je sirova?
Najzdravije je jesti rotkvice sirove, kao dodatak salatama i sendvičima. Možemo ih poslužiti i dinstane ili kuvane. Listovi rotkvice su takođe jestivi, pomešani sa salatom ili svežim krastavcima i vlascem. Listovi imaju iste kvalitetan ukus i hranljive vrednosti kao i koreni.
Za zdravlje
Rotkvice pomažu u varenju i ublažavaju gorušicu. Leči hiperacidnost, drenira bubrege, sprečava nastanak kamena u bubregu. Imaju pozitivan uticaj na misli i ublažavaju kašalj. Ljudi koji pate od reumatizma moraju je obavezno uključiti u svoju ishranu.
Apsolutno pamćenje
Prema narodnoj medicini, rotkvica poboljšava jasnoću misli i pomaže pamćenju, čisti memoriju od nepotrebnih informacija i podstiče njeno funkcionisanje.
Za lepotu
Rotkvu, kao i repu, nazivaju povrćem lepe kose, jer joj daje volumen i sjaj. Takođe poboljšava zdravlje kože i noktiju. Rotkvice bi trebalo da jedu svi oni koji žele da izgube koji kilogram viška, jer stvara osećaj sitosti, bez debljanja. To je obavezan element režima za gubitak težine.
Saznajte više o našem povrću
Naši Recepti
Humus od belog pasulja
Preukusno predjelo za kompletnu porodičnu večeru!
Pečeni pasulj sa komoračem, slaninom i kobasicama
Iznenadite svoje najmilije ukusnim receptom za pečeni pasulj, jedinstvenog ukusa koji nudi osnovno povrće i začinjene kobasice začinjene slaninom.
Tartar od crvene tunjevine sa kukuruzom
„Nudimo vam recept sa odabranim sastojcima, koji ćete pripremiti i uživati sa svojim najmilijima. Otkrijte tajne plavoperajne tune pripremljene sa Bonduelle GOLD kukuruzom.'