
To je vrsta bundeve koja se uzgaja zbog dugih zelenih plodova. Veoma je popularna u zapadnoevropskim zemljama i oko basena Sredozemnog mora.
100g zelene tikvice – 16 kcal
Izuzetno je bogat izvor kalijuma, skroba, fosfora i kalijuma.
U velikoj meri pokriva količinu vitamina potrebnih telu – posebno vitamin C i vitamini iz grupe B.
Budite super – lagani
Zelene tikvice je najbolje jesti kada su još veoma mlade. Tada zadržavaju ne samo svoje karakteristike ukusa, već je i vrlo lako svarljiva. Preporučuje se da se nađe u dečjim jelovnicima, osobama u rekonvalescenciji ili onima koji imaju problema sa digestivnim sistemom. Pošto su lako svarljive i sadrže malo kalorija, zelene tikvice su jedno od omiljenih povrća ljudi koji su na dijeti za mršavljenje.
Odličan ten
Zelene semenke tikvice vodeće kozmetičke kompanije koriste kao sastojak krema koje regulišu funkcionisanje žlezda.
Znimljiv proizvod iz novog sveta
Tikvica dolazi iz Amerike, gde su se u početku jele samo njene semenke. U Evropu je stigla u 16. veku zajedno sa drugim “zanimljivostima“ donetim iz novog sveta. U početku su se zelene tikvice, kao i većina novina, uzgajale samo u botaničkim baštama. Danas je teško zamisliti mediteransku kuhinju bez zelenih tikvica. Pretpostavlja se da su Italijani u 17. veku počeli da pripremaju zelene tikvice koje nisu bile dovoljno zrele, kao što to radimo danas.
Saznajte više o našem povrću
Naši Recepti
Humus od belog pasulja
Preukusno predjelo za kompletnu porodičnu večeru!
Pečeni pasulj sa komoračem, slaninom i kobasicama
Iznenadite svoje najmilije ukusnim receptom za pečeni pasulj, jedinstvenog ukusa koji nudi osnovno povrće i začinjene kobasice začinjene slaninom.
Tartar od crvene tunjevine sa kukuruzom
„Nudimo vam recept sa odabranim sastojcima, koji ćete pripremiti i uživati sa svojim najmilijima. Otkrijte tajne plavoperajne tune pripremljene sa Bonduelle GOLD kukuruzom.'