Ako želite da izađete iz kulinarske rutine, Borloti pasulj je jedna od najboljih opcija. Sa blago hrskavom ljuskom i kremastim jezgrom, ova zrna će biti veoma ukusan i zdrav prilog ili čak glavno jelo.
Kratka istorija
Borlotti pasulj je deo uobičajene kategorije pasulja, odnosno Phaseolus vulgaris, i smatra se da potiče iz Kolumbije, Južne Amerike, gde se prvobitno zvao Cargamanto pasulj. Početkom 20. veka pasulj Borlotti stigao je u Evropu, tačnije u italiju, gde se od tada gaji sa velikim interesovanjem. Vremenom je ova sorta našla svoju pravu upotrebu u Toskani gde su, uz njenu pomoć, meštani pripremali recepte za supe, salate, sosove, grickalice i razne vrste priloga za ukusne svinjske čvarke. Zvuči dobro, zar ne?
Barem u portugalskoj, turskoj i grčkoj kuhinji, jela od Borlotti pasulja su postala veoma popularna.
Naziv
Ako je prvo ime sorte pasulja bilo Cargamanto, danas ga, međutim, u Sjedinjenim Državama ljudi zovu Cranberry pasulj, a u italiji Borlotti. Zbog ovih razlika, bilo je vremena kada se smatralo da se pasulj Borlotti iz italije razlikuje od pasulja Cranberry iz Sjedinjenih Država, dok je u stvari bio isti ( značajna količina Borlotti pasulja na italijanskom tržištu je uvezene iz inostranstva).
Karakteristike i hranljive materije
Kao i druge sorte iz svoje porodice, da bi se pravilno kuvala, Borlotti, u suvoj verziji, mora da se ostavi da se namače preko noći.
Pasulj nas izigrava kada ga pripremamo. Primetićete da se tokom kuvanja menja boja pasulja, od pegasto-belo-crvene do jednolične kremaste boje. To se dešava nakon ključanja, kada se aktivira hrskavo-kremasta tekstura i ukus orašastih plodova. Takođe, iako se Borlotti razvijaju u mahune prelepe boje, one nisu jestive.
Ali postoje i druge prednosti koje to nadoknađuju. Na primer, visok sadržaj albumina, gvođža, kalcijuma, magnezijuma, fosfora, cinka i vitamina B. Borlotti pasulj je jedna od sorti pasulja koja odlično zamenjuje unos životinjskih proteina, što mu obezbeđuje važno mesto u ishrani vegetarijanaca.
Sezonstvo
Borlotti pasulj je jednogodišnja, letnja sorta. Potrebno joj je pomilovanje sunčevih zraka, naznačeno da se biljka uzgaja na način da dobije što više svetlosti. Nije mu potrebno mnogo vlažno zemljište, ali će rasti mnogo lepše ako je zemlja bogata prirodnim komposom.
Borlotti je dobar komšija. Dobro uspeva pored ostalog povrća i voća kao što su: krastavci, paradajz, jagode.
Preporučljivo je da se pre skladištenja, nakon branja, pasulj s+ostavi da se suši još 2 nedelje u poklopljenom okruženju.
Tips & tricks
Najbolji savet koji treba slediti kada je u pitanju Borlotti pasulj je da mu ne dodajete previše sastojaka ili dodajete previše začina prilikom kuvanja, jer mu to nije potrebno. Jednostavno ga dobro prokuvate, a zatim pustite da maslinovo ulje, svež paradajz, beli luk, so i biber rade svoju magiju u tiganju na laganoj vatri. Pogledajte ovde recept za paprikaš od morskih plodova sa Borlotti pasuljem i paradajzom.
Specifikacije hrane
100 g Borlotti pasulja sadrži 335 kcal, 23 g proteina, 2,4 g šećera i 1,23 g masti. Dakle, savršeno povrće za zdrav način života i lake i ukusne recepte!
Saznajte više o našem povrću
Naši Recepti
Humus od belog pasulja
Preukusno predjelo za kompletnu porodičnu večeru!
Pečeni pasulj sa komoračem, slaninom i kobasicama
Iznenadite svoje najmilije ukusnim receptom za pečeni pasulj, jedinstvenog ukusa koji nudi osnovno povrće i začinjene kobasice začinjene slaninom.
Tartar od crvene tunjevine sa kukuruzom
„Nudimo vam recept sa odabranim sastojcima, koji ćete pripremiti i uživati sa svojim najmilijima. Otkrijte tajne plavoperajne tune pripremljene sa Bonduelle GOLD kukuruzom.'