Obožavamo da ga jedemo u salatama, neverovatan je u meksičkim jelima, a takođe je bogat proteinima. Svi ga znamo pod imenom crveni pasulj ili “čili” pasulj.
Kratka istorija crvenog pasulja
Prošlost ovih ukusnih pasulja je burna. Smatra se da crveni pasulj potiče iz Perua i čak je bio “kamen temeljac” Amerike.
Kultivisan i rasprostranjen oko 8 000 godina, pasulj je dobio mnoštvo oblika i boja, brojeći danas oko 90 sorti. Među njima, crveni pasulj, jedna od najkonzumiranijih sorti na svetu.
Glavni proizvođači pasulja su Mjanmar, Indija, Brazil, Kina, Sjedinjene Države, Tanzanija i Meksiko. Tierra caliente – Latinska Amerika ima najveću stopu potrošnje po glavi stanovnika, uglavnom obojenog Pinto pasulja, crnog pasulja i crvenog pasulja.
Poreklo naziva: crveni pasulj Kidney (pasulj u obliku bubrega)
Različita imena, isti dobar ukus! Pošto oblik crvenog pasulja podseća na bubreg, odavde je sorta dobila naziv bubrežni (kidney). Ali, tu inspiraciji nije bio kraj. Prisutan je u većini latinoameričkih jela, a najpoznatiji od njih je čuveno jelo – Čili sa mesom, u kojem je dominantan sastojak crveni pasulj, zbog čega se pasulj naziva i čili pasulj.
Karakteristike i hranljive materije
Prepoznajemo crveni pasulj po slatkom ukusu i mekoj teksturi kada se kuva.
Crveni pasulj spada u namirnice bogate nutritivne vrednosti, budući da je zdrav ugljeni hidrat i bogat proteinima, uspešno doprinosi uravnoteženoj ishrani!
To je hrana koja, kada se pravilno konzumira, smanjuje nivo holesterola, reguliše šećer u krvi i pomaže u gubitku težine. Svetska zdravstvena organizacija (SZO) preporučuje da se dnevno konzumira 20-40 g skroba, dok 100 g suvog crvenog pasulja sadrži 25 g ove supstance. Skrob daje osećaj sitosti, obezbeđujući telu mnogo energije koju će postepeno trošiti tokom cele godine.
Crveni pasulj sadrži i magnezijum, cink, kalijum i mnoge vitamine iz B grupe. Kalijum, kojeg ima 9% u 100 g kuvanog crvenog pasulja, jedan je od mikronutrijenata koji doprinose zdravom funkcionisanju mišića i ćelija iz organizma. Sve ovo, pod sadržajem od 93 kcal na 100 g.
Sezona crvenog pasulja
Crveni pasulj je povrće koje je spremno za berbu tek u ranu jesen, nakon 90-115 dana razvoja. Može se brati tek nakon što se biljka – listovi, stabljika i mahune – potpuno osuše. Jedan od faktora koji dovode do uspešnog useva crvenog pasulja je bogato, prozračno zemljište u toploj, umerenoj klimi.
Kada se može konzumirati? Crveni pasulj je dostupan tokom cele godine, jer se nalazi na tržištu kao sušeni pasulj i u konzervi!
Tips & tricks
Ne zaboravite da, radi efikasnosti kuvanja,crveni pasulj mora biti potopljen oko 8 sati pre pripreme.
Vreme kuvanja varira u zavisnosti od veličine i vrste pasulja, između 30 i 90 minuta u kućnoj varijanti. Ako su konzervirani, možete ih dodati direktno u omiljena jela. Može se jesti hladan ili blago zagrejan.
Kada je vreme ograničeno, pasulj iz konzerve može biti savršena opcija i za čuveni čili sa mesom i za čorbe ili salate bogate vitaminima.
Specifikacije hrane
Mališani mogu da uživaju u jelima od crvenog pasulja nakon navršenih 15 meseci, jer pasulj može da iritira creva i teško se žvaće.
Otkrijte pažljivo odabrane recepte Bonduelle sa crvenim pasuljem. Uživaj u povrću svaki dan!
Saznajte više o našem povrću
Naši Recepti
Humus od belog pasulja
Preukusno predjelo za kompletnu porodičnu večeru!
Pečeni pasulj sa komoračem, slaninom i kobasicama
Iznenadite svoje najmilije ukusnim receptom za pečeni pasulj, jedinstvenog ukusa koji nudi osnovno povrće i začinjene kobasice začinjene slaninom.
Tartar od crvene tunjevine sa kukuruzom
„Nudimo vam recept sa odabranim sastojcima, koji ćete pripremiti i uživati sa svojim najmilijima. Otkrijte tajne plavoperajne tune pripremljene sa Bonduelle GOLD kukuruzom.'