1. >Od 1853
  2. >Od polja do tanjira
  3. >Celer

Celer: nutritivne vrednosti

Celer je povrće koje se oduveki gajilo zbog svog loptastog korena, ali i zbog stabljike sa aromatičnim i hrskavim listovima.

100 g celera - 18 kcal

Celer sadrži mnogo mineralnih elemenata na primer: kalijum, cink, kalcijum, fosfor, magnezijum i vitamine C, one iz grupe B, PP, E i provitamin A.

Prednosti celera

Celer smanjuje napetost

U kineskoj medicini celer se koristio kao lek protiv hipertenzije. Istraživanja su dokazala da u celeru postoje jedinjenja koja stabilizuju krvni pritisak.

Celer povećava otpornost

Celer sadrži vitamin C, koji utiče na naš imuni sistem, povećavajući našu otpornost na infekcije ili bolesti.

Celer za mentalnu udobnost

Terapeutska svojstva su posebno karakteristična za sirovi celer. Ovo je korisno u slučaju bolesti stomaka, reumatizma, gojaznosti ili bolesti bešike. Sirova salata i sok od celera idealna je hrana za održavanje dobrog mentalnog stanja (čišćenje organizma od toksina).

Celer: prirodni afrodizijak

Čak i u antičkim vremenima, celer se smatrao afrodizijakom. Zato gospodi preporučujemo ukusno jelo, spremljeno sa celerom, a damama (prema starim Rimljanima) da ne zaborave pobedničku krunu od listova celera. Preporučujemo i obloge od soka od celera za modrice i ogrebotine. Ljudi koji se bave svojim telom kunu se u blagotvorno dejstvo celera na reumu.

Celer u hrani

Celer potiče od divlje sorte koja je rasprostranjena u Evropi i Aziji na vlažnim, blago slanim zemljištima. U početku je korišćen kao lekovita biljka i za ukrašavanje trpeze. Tek u 17. Veku postao je popularan u svetu kao povrće. U SAD je stigao početkom 19. veka. Danas se uzgaja radi lišća i zbog korena.

Naši Recepti

Lako
Srednje
Teško
< 15 Minut
15 - 45 Minut
45 m i +
  • Humus od belog pasulja

    Preukusno predjelo za kompletnu porodičnu večeru!

  • Pečeni pasulj sa komoračem, slaninom i kobasicama

    Iznenadite svoje najmilije ukusnim receptom za pečeni pasulj, jedinstvenog ukusa koji nudi osnovno povrće i začinjene kobasice začinjene slaninom.

  • Tartar od crvene tunjevine sa kukuruzom

    „Nudimo vam recept sa odabranim sastojcima, koji ćete pripremiti i uživati sa svojim najmilijima. Otkrijte tajne plavoperajne tune pripremljene sa Bonduelle GOLD kukuruzom.'

Vidite više recepata