
Dvogodišnja biljka iz porodice Apiaceae. Gaji se kao povrće ali i kao lekovita biljka.
100g peršuna - 60 kcal
Peršun sadrži kalcijum, fosfor, gvožđe, magnezijum, vitamine A1, B1, B2, C i E peršun u kuhinji Koren peršuna se najčešće koristi kao sastojak supa ili salata.
Njegovi aromatični listovi lepog mirisa su estetski ukras i veoma popularan začin i zauzimaju značajno mesto, pored drugih začina u kuhinji. Peršun je poznat širom sveta, cene ga mnoge kuhinje, između ostalih i italianska, francuska i arapska.
Lekovita biljka
Listovi peršuna sadrže dosta provitamina A. Takođe je korisno istovremeno prisustvo vitamina C i gvožđa, što garantuje dobru asimilaciju ovog drugog. Zbog toga se preporučuje da se konzumira u kombinaciji sa drugim proizvodima bogatim gvožđem. Peršun blagotvorno deluje na probavni i urinarni sistem, podstiče varenje i deluje antiseptično.
Osušen ili smrznut?
Listovi peršuna se mogu zamrznuti ili sušiti, međutim – zamrzavanjem se čuva više nutritivne vrednosti i divnih boja i ukusa, kao što je slučaj sa većinom zamrznutog povrća.
Peršun za zdravlje
Svaki deo peršuna je dragocen i koristi se u tradicionalnoj medicini. Poznate komponente lekova su: koren peršuna (Radik Petroselini), plod peršuna (Fructus Petroselini), list peršuna (Herba Petroselini) i peršunovo ulje (Oleum Pertroselini).