1. >Od 1853
  2. >Od polja do tanjira
  3. >Peršun

Dvogodišnja biljka iz porodice Apiaceae. Gaji se kao povrće ali i kao lekovita biljka.

100g peršuna - 60 kcal

Peršun sadrži kalcijum, fosfor, gvožđe, magnezijum, vitamine A1, B1, B2, C i E peršun u kuhinji Koren peršuna se najčešće koristi kao sastojak supa ili salata.

Njegovi aromatični listovi lepog mirisa su estetski ukras i veoma popularan začin i zauzimaju značajno mesto, pored drugih začina u kuhinji. Peršun je poznat širom sveta, cene ga mnoge kuhinje, između ostalih i italianska, francuska i arapska.

Lekovita biljka

Listovi peršuna sadrže dosta provitamina A. Takođe je korisno istovremeno prisustvo vitamina C i gvožđa, što garantuje dobru asimilaciju ovog drugog. Zbog toga se preporučuje da se konzumira u kombinaciji sa drugim proizvodima bogatim gvožđem. Peršun blagotvorno deluje na probavni i urinarni sistem, podstiče varenje i deluje antiseptično.

Osušen ili smrznut?

Listovi peršuna se mogu zamrznuti ili sušiti, međutim – zamrzavanjem se čuva više nutritivne vrednosti i divnih boja i ukusa, kao što je slučaj sa većinom zamrznutog povrća.

Peršun za zdravlje

Svaki deo peršuna je dragocen i koristi se u tradicionalnoj medicini. Poznate komponente lekova su: koren peršuna (Radik Petroselini), plod peršuna (Fructus Petroselini), list peršuna (Herba Petroselini) i peršunovo ulje (Oleum Pertroselini).

Naši Recepti

Lako
Srednje
Teško
< 15 Minut
15 - 45 Minut
45 m i +
  • Humus od belog pasulja

    Preukusno predjelo za kompletnu porodičnu večeru!

  • Pečeni pasulj sa komoračem, slaninom i kobasicama

    Iznenadite svoje najmilije ukusnim receptom za pečeni pasulj, jedinstvenog ukusa koji nudi osnovno povrće i začinjene kobasice začinjene slaninom.

  • Tartar od crvene tunjevine sa kukuruzom

    „Nudimo vam recept sa odabranim sastojcima, koji ćete pripremiti i uživati sa svojim najmilijima. Otkrijte tajne plavoperajne tune pripremljene sa Bonduelle GOLD kukuruzom.'

Vidite više recepata