Leblebija je jedna od prvih 8 biljnih vrsta koje uzgaja čoveka, uz pšenicu, ječam, soju, grašak, pasulj (fava pasulj) i druga je najrasprostranjenija kultura na svetu, posle soje. To je ključni sastojak mediteranske, indijske i bliskoistočne kuhinje, u tradicionalnim jelima kao što je humus , falafel ili indijska variva, kao što je čana masala.

Među najpoznatijim sortama leblebije su: Desi channa - zrno ima tvrdu ljusku i manje je i tamnije boje; Kabuli chana ili bela leblebija ima krupnije zrno, svetliju boju i glatku teksturu; Gulabi - srednje, okrugla zrna i glatka tekstura.

100 g kuvane leblebije, bez soli - 164 kcal

Čisto zdravlje

Leblebija ima visoku koncentraciju proteina (24%), mineralnih soli (fosfora, kalijuma, magnezijuma, kalcijuma, gvožđa) i kompleksa vitamina B. Pošto je bogata proteinima, mastima i ugljenim hidratima, leblebija ima veliku hranljivu vrednost. Vrednost je u tom što može u velikoj meri da zameni mesne proteine.

Hranljive i zdrave žitarice

Postoji dug proces pripreme i kuvanja, zbog čega je najlakši i najjednostavniji način konzumiranja leblebije iz konzerve. Konzervirana leblebija se može dodati u salate, uz ostalo povrće, ali može biti i glavni sastojak brojnih poznatih bliskoistočnih i balkanskih jela (čorba i kari). Brašno od leblebije se često koristi u beskvasnom testu u koje se umotava meso ili povrće pre prženja. Paste od brašna od leblebije su popularne u evropskoj kuhinji iz regiona kao što su Toskana (italija) i Provansa (Francuska).

Neophodna za vegansku i vegetarijansku ishranu

Kao hrana koja može da obezbedi petinu dnevnih potreba za proteinima, vlaknima i mineralima, leblebija je nezamenljiva u veganskim receptima i vegetarijanac.

Supe sa leblebijom, proizvodi na bazi leblebija zajedno sa drugim povrćem i jela specifična za različite kuhinje, kao što su indijska, predstavlja element privlačnosti za one koji se ne pridržavaju posebne dijete.

Zamena za kafu od leblebije

Pečena i mlevena leblebija je dobra zamena za kafu, jer ima jako dejstvo i stimuliše probavu i nervni sistem, a mogu da je konzumiraju ljudi osetljivi na kofein.

Saznajte više o našem povrću

12 Povrće na 63
Vidite svo povrće

Naši Recepti