Ako je ovaj trend sa hamburgerima stigao do nas (ćufte na rumunskom), zašto ne probate neke recepte za zdrave hamburgere: veganski hamburger. Divni su, pa bilo da ste vegetarijanac ili ne, vredi ih probati bar jednom.

Pripremila sam recept za pikantne i hrskave hamburgere od leblebije i povrća. Umešani su od 6 šarenih povrća, smeđim pirinčem celog zrna, leblebijama, semenkama i nekim začinima za savršen ukus. Spisak sastojaka je impresivan, a ukus je zaista odličan.

Može se dodati sos za roštilj da bi hamburgerima dao specifičan ukus. Ova “smesa” je zaista ukusna i pre . Ako ne želite da pravite ćufte od ove kompozicije, sve možete dinstati u buritou ili pomešati sa krompirom za odličan doručak.

Da bi bila još ukusnija, smesa se ne sjedinjuje mikserom već se sitno isecka nožem.

Leblebija se bolje vari kad se potopi preko noći u vodi, a zatim prokuva. Ako ste u stisci sa vremenom, možete koristiti i brži metod: konzervisanu leblebiju.

Trik za seckanje mešavine nožem je da povrće isečete veoma sitno, kao i kašu od pasulja i smeđeg pirinča, kuvate i mešate dok ne postane lepo i lepljivo. Ali budite oprezni: ako povrće i pasulj ostavite iseckane na prevelike komade, ćufte se više neće lepiti. Smeđi pirinač je poželjniji za veganske hamburgere zbog svojih magičnih vezivnih kvaliteta. Odlično drži sve to zajedno.

Dakle, potrebna vam je 1 šolja suve/nekuvane leblebije (ili 1/4 šolje kuvane leblebije), ½ šolje suvog smeđeg pirinča (ili ¼ šolje kuvanog pirinča), 3 kašike semenki suncokreta, 2 veća čena belog luka, sitno iseckanih, ½ šolje crvene paprike isečene na kockice, 1 ljuta paprika, bez semenki, iseckana na kockice, ¼ šolje crvenog luka iseckanog na kockice, 1 mala šargarepa, narendana, ¼ šolje seckanog svežeg peršuna, 3 kašike BBQ sosa, ¼ šolje prezle ili više, po potrebi, 2-3 kašike lanenog semena, ¼ kašičice ljuspica crvene paprike, sitna morska so, po ukusu.

Potopite sušenu leblebiju preko noći, ili najmanje 8 sati, u veliku posudu napunjenu vodom. Kada je spremna, ocedite i isperite leblebiju. Stavite je u lonac srednje veličine sa 3 šolje pijaće vode. Poklopite poklopcem i kuvajte oko 50 minuta. Kada je spremna, ocedite i isperite leblebiju. Alternativno, možete koristiti leblebiju iz konzerve.

Da biste skuvali pirinač:

U filteru operite pirinač. Dodajte suvi pirinač (1/2 šolje) u posudu sa vodom (1 šolja). Dovesti do ključanja. Smanjite vatru na najniži nivo, pokrijte poklopcem i ostavite da se krčka oko 25-30 minuta. Dodajte još vode ako je potrebno.

Semenke:

Zagrejte rernu na 150˚C. Dodajte semenke suncokreta oko 12 minuta, ili dok ne poprime blago zlatnu boju. Ostavite ih po strani.

Seckanje povrća. Sitno iseckajte beli luk, crni luk, peršun i šargarepu. Sve izmešati i dodati prstohvat soli.

Dodajte kuvanu leblebiju i pirinač u veliku činiju. Moramo da se uverimo da je pirinač vruć jer pomaže da se dobro zalepi i veže. Nemojte koristiti hladan pirinač. Pomešajte sa malo kokosovog ulja. Zagrejte veliki tiganj na srednje jakoj vatri. Drvenom varjačom umešajte pire od mešavine leblebije i pirinča u seckano povrće. Zatim dodajte semenke, BBQ sos, prezle i laneno seme. Posolite i dodajte ljuspice crvene paprika po ukusu.

Formiranje i spremanje hamburgera: od konačnog sastava formirati 6-8 ćufte. Posudu poprskajte zagrejanim uljem. Pržite ćufte oko 4-5 minuta sa svake strane, na srednje jakoj vatri. Hamburgeri treba da budu smeđi i čvrsti kada su gotovi. Takođe, možete da probate da pečete hamburger na roštilju.

Poslužiti sa BBQ sosom!