1. >Od - 1853
  2. >Priča o pioniru biljne hrane

Jako, jako davno... Dva prijatelja, Luj-Antoan Bonduel i Luj Lesafr-Rusel, udružili su snage kako bi osnovali destileriju alkohola od žitarica i kleke. Godina je 1853, na severu Francuske. Da je ovoj dvojici ljudi tada rečeno da će avantura u koju se upuštaju trajati više od sto pedeset godina, te da će ime Bonduela jednog dana biti poznato od Normandije do Urala, da li bi oni u to poverovali? Nismo tako sigurni...

Ali, hajde da krenemo od početka.
 

Poglavlje 1: Od destilerije do graška

Godina je 1862. u Reneskuru, francuskom selu koje se nalazi na granici između Norda i Pa de Kalea. Reneskur je mesto na kojem je započet ovaj porodični biznis, gde su dva partnera kupila farmu i zemljište kako bi podigli destileriju žitnog alkohola, štalu za stoku i sladar. Tu su 1926. braća Pjer i Benoa Bonduel transformisali napuštenu štalu i napravili radionicu za konzerviranje, te su proizveli 90.000 kutija graška! Po završetku rata, posao Bonduelovih sa konzervama je postigao veliki uspeh. Svi obožavamo njihove konzerve! 1947. je došlo do posvećenja: rođen je Bonduelle... brend koji je tada već bio afirmisan kao pionir u biljnoj hrani.

Poglavlje 2: Od Reneskura do Kopenhagena

Sada smo u Danskoj, a godina je 1989. Vrata Evrope su se otvorila za Bonduelle limenke koje postaju popularne u sve većem broju zemalja. Nakon Nemačke 1969, zatim Italije, Ujedinjenog Kraljevstva, zemalja Beneluksa, pa čak i Portugala, Bonduelle nikada nije prestao da osvaja kontinent, sve do Danske 1989. godine. U međuvremenu je otvorena nova fabrika u Etre Monu u Francuskoj, a kompanija je investirala u novu oblast: zamrznuto povrće: 300 tona zamrznutog povrća je prodato od 1968. godine! Pionir u Evropi, Bonduelle je uvek korak ispred.

Poglavlje 3: Porodični ep se nastavlja

Godina je 1998, na Pariskoj berzi. Bonduelle je upravo uvršten na sekundarno tržište! Dok nastavlja da se širi geografski, Bonduelle grupa nastavlja da uvodi inovacije uvođenjem dva nova aduta: kukuruz, sa dve zadruge koje proizvode kukuruz šećerac (Coop de Pau i Maisadour) i Fresh Salade Minute, 1997. No, porodica Bonduel nastavlja da dela pre svega u ime vrednosti u koje veruje: integriteta i etike, zaštite životne sredine, blagostanja stanovništva. Ova izuzetna posvećenost se ogleda u sprovođenju snažne i održive politike društveno odgovornog poslovanja, kao i u stvaranju Fondacije Louis Bonduelle 2004. godine.

Avantura se nastavlja sa Bonduelle Traiteur 2003. zatim Bonduelle North America 2007. godine. Sedam generacija je nasledilo jedna drugu od 1853. godine! Tokom svih ovih godina, Bonduelle je uspeo da sačuva svoju porodičnu poslovnu dušu, uvek se starajući da razvija dugoročnu viziju, dajući značaj značenju svog delovanja (dobrobit kroz biljnu hranu), uvek delujući u ime jakih vrednosti, i time što svoje zaposlene čini pravim akterima i ambasadorima.

Ovoj divnoj avanturi se ne nazire kraj! Svakog dana, Bonduelle preuzima nove izazove, zamišlja nove proizvode i usluge, da sačuva našu planetu, deluje za dobrobit svih i ispiše najlepše stranice svoje istorije. Nabolje tek dolazi!