Višegodišnja biljka koja pripada porodici Convolvulaceae, poznata kao: krompir, slatki krompir, kumara, jam.

100 g batate - 84 kcal

Slatki krompir sadrži puno vlakana, vitamin C, vitamin B, šećer i karoten.

Krompir u boji šargarepe

Otprilike 90% proizvodnje slatkog krompira dolazi iz Azije, uglavnom se koristi u azijatskoj kuhinji. Ovi gomoljasti koreni su neki od najhranljivijih biljnih proizvoda na svetu. Jezgro ovog krompira može imati različite boje, na primer može biti narandžasto. Slatki krompir je zdraviji od običnog krompira.

Za ručak i kao desert

Koriste se u kulinarstvu poput krompira, kuvanog ili pečenog. Mogu se pržiti, dodavati u supe, pripremati kao pire, dodavati u biskvite, palačinke i začinjeni sufle. Ipak, najukusniji način da ih pripremite je da ih ispečete u rerni. Slatki krompir se takođe koristi u proizvodnji alkohola, skroba, brašna i pahuljica. Slatki krompir je pogodan ne samo kao glavno jelo, već se takođe može poslužiti kao desert, zbog odličnog slatkog ukusa.

Orijentalni čips

Slatki krompir, kao i krompir, je sirovina za proizvodnju čipsa, toliko popularnog u azijskim zemljama. U Kini uživa veliku popularnost kao čips preliven šećerom, u Sjedinjenim Državama su slani, a u Bangladešu potrošači obožavaju čips začinjen kajenskim biberom i limunovim sokom. 

Za zdravlje i lepotu

Osnovni element koji slatki krompir čini zdravom hranom je sadržaj proteina sa antioksidativnim svojstvima. Slatki krompir se posebno preporučuje osobama koje boluju od bolesti sistema za cirkulaciju, karcinoma tankog creva ili dvanaestopalačnog creva. Štiti od astme, osteoporoze i reumatskih upala zglobova. Oni su idealna hrana za starije ljude i za trudnice.

Saznajte više o našem povrću

12 Povrće na 64
Vidite svo povrće

Naši Recepti

Lako
Srednje
Teško
< 15 Minut
15 - 45 Minut
45 m i +
  • Humus od belog pasulja

    Humus od belog pasulja

    Preukusno predjelo za kompletnu porodičnu večeru!

  • Pečeni pasulj sa komoračem, slaninom i kobasicama

    Pečeni pasulj sa komoračem, slaninom i kobasicama

    Iznenadite svoje najmilije ukusnim receptom za pečeni pasulj, jedinstvenog ukusa koji nudi osnovno povrće i začinjene kobasice začinjene slaninom.

  • Tartar od crvene tunjevine sa kukuruzom

    Tartar od crvene tunjevine sa kukuruzom

    „Nudimo vam recept sa odabranim sastojcima, koji ćete pripremiti i uživati sa svojim najmilijima. Otkrijte tajne plavoperajne tune pripremljene sa Bonduelle GOLD kukuruzom.'

Vidite više recepata