Zašto konzervirano povrće NE sadrži konzervanse?

Veruje se dakonzervirano povrće i konzervansi idu ruku pod ruku.

Suprotno ovom uobičajenom verovanju, Bonduelle konzerve i slični proizvodi ne sadrže nikakve konzervanse za hranu jer nisu neophodni. Zahvaljujući tehnologiji proizvodnje, konzerve se savršeno zatvaraju i potom sterilišu na visokim temperaturama, tako da je bakterijska kontaminacija nemoguća, a povrće zadržava svojstva.

Štaviše, upotreba konzervansa u konzerviranom povrću implicitno je zabranjena propisima Evropske unije.

Šta su konzervansi?

Konzervansi su supstance čija je uloga da spreče razgradnju prehrambenih proizvoda razvojem kolonija mikroba ili hemijskim promenama kao što je oksidacija. Što se bakterija tiče, konzervansi imaju samo jednu ulogu: sprečavaju njihov rast.

Zašto konzervansi nisu potrebni?

Bonduelle povrće u konzervi eliminiše mogućnost rasta bakterija samo načinom na koji se proizvodi. Uz ovaj metod nepotrebno je dodavanje konzervansa.

Tehnološki proces

Bonduelle povrća počinje nakon berbe i prijema kada se sortira, pere i blanšira. Povrće se pakuje u konzerve ili tegle, zatim se dodaje voda, so i šećer radi punijeg ukusa. Ovako dobijene limenke savršeno su zatvorene metalnim poklopcima koje će otvoriti samo krajnji potrošač. Nakon zatvaranja sledi sterilizacija na visokoj temperaturi, korak koji eliminiše sve mikrobe koji mogu postojati u limenci ili tegli. Pošto su limenke hermetički zatvorene, kontaminacija spolja je nemoguća, a povrće zadržava svoj ukus, boju, teksturu i hranljiva svojstva tokom čitavog roka trajanja.

Evropski propisi i norme

Uredba EU br. 1333-2008 navodi dozvoljene aditive za konzervirano povrće ili tegle. Konzervansi nisu među njima i stoga nisu autorizovani za upotrebu. Zbog toga korišćenje konzervansa za konzervirano povrće ne samo da nema upotrebu, već je i protivno propisima Evropske unije.