Španska kuhinja
Neverovatna ""ponuda"" jela španske kuhinje koju danas poznajemo dolazi od starih Feničana, Grka, Rimljana, Kartaginjana i Arapa. Aspekti španske kuhinje odraz su njene regionalne raznolikosti. Najpoznatije španske regije su Baskija, Valensija, Ekstremadura i obe Kastilje (Kastilja La Manča i Kastilja Leon). Zemlja borbe bikova i flamenka, peščanih plaža, mirisa maslina i šafrana, zemlja pomorandži i vina, Španiju naseljava 17 nacionalnosti. Stranci su ovde, pre svega, iznenađeni razlikama između regiona: razlikama u jeziku, kulturi, umetničkoj tradiciji, pejzažu i politici.
Španski specijaliteti
Španska kuhinja svoju slavu duguje jelima kao što su: paelja (specijalitet na bazi pirinča), gaspačo (supa koja se služi hladna, jako začinjena), tortilja (omlet) i tapas (razna predjela).
Kulinarski običaji sa juga
Prema ovim običajima, Španci većinu vremena provode van kuće. Shodno tome, poslužuju svoje obroke u restoranima ili kafićima. Navika doručkovanja u barovima je široko rasprostranjena. Takav bar kombinuje funkcije kafića sa funkcijama pivare i restorana, služeći različita jela u različito doba dana. Tako se do podneva služi doručak, koji je najčešće sastavljen od slatkih jela, iako konobar može po želji da posluži sendviče sa sirom ili hladnim suhomesnatim proizvodima po izboru. Posle 12 časova i do 16 časova španska kuhinja priprema topla jela. Nakon toga se kuhinja zatvara i ponovo se otvara tek uveče, kada se služi večera. Što se deserta tiče, na meniju, osim sezonskog voća i sladoleda, nalaze se i pudinzi i kolači. Zanimljivo je da Španci pripremaju odličnu kafu i smatraju je desertom. Ljubitelji čaja biće razočarani: u Španiji se gotovo ne pije čaj.
Zdrava kuhinja
Kako bi začinili supe i salate španska kuhinja koristi maslinovo ulje koji je, prema rečima dijetetičara, najzdravija mast u ishrani. Najčešće se pripremaju jela od ribe, morskih plodova, mahunarki i pirinča. Kompozicije upotpunjuju sa paradajzom, paprikom, krompirom, jajima, belim lukom, crnim lukom, maslinama, bademima i vinom, pa španska kuhinja važi za veoma zdravu.
Miris šafrana
Za jednostavnost španskih jela zaslužni su začini poput šafrana, sa prefinjenim ukusom.
Domovina paelje i gaspačoa
Dok morski plodovi dominiraju na jugu, u dubini obale, na trpezama je uglavnom povrće i razne vrste mesa, a na planinama – jagnjeće meso i mahunarke. Pasulj sa svinjetinom dinstanom u paradajz sosu je specifičan za Asturiju – takozvana asturijanska favada. Vizit karte kastiljskih visoravni su: teleći biftek, jagnjeći biftek, sušene šunke (od kojih je najpoznatija serano) i jako začinjene chorizo svinjske kobasice. U Kataloniji se jede riba pripremljena na razne načine zajedno sa povrćem (sveže, kuvano ili marinirano), u Galiciji služe zarzuela de maricos – komade pečene ribe dinstane u ljutom sosu od paradajza, luka, belog luka, ulja i vina. Valensija je domovina paelje – najpoznatijeg španskog recepta za pirinač dinstan u velikom tiganju od livenog gvožđa, sa povrćem, piletinom ili morskim plodovima.
Hladne supe od pasiranog povrća – ahoblanko (bela) igaspačo(crvena) veoma su popularne širom Španije. Ovi specijaliteti datiraju još iz vremena Rimljana kada su bili uvršteni u redovan dnevni obrok legionara stacioniranih u provinciji koju danas nazivamo Andaluzija. Druge specifične supe za Španiju su: puchero – na bazi govedine, kobasice, šunke, knedle, peršuna i belog luka, olla podrida – gusta supa od ovčetine, telećeg buta, govedine, šunke, dimljene kobasice, graška i povrća. Meso isečeno na komadiće se posle ključanja servira u supu začinjenu belim lukom i ostalim začinima tortilje - omleti koji se služe i topli i hladni – veoma su popularni širom Španije. Na primorju dominiraju jela od ribe i morskih plodova. Ogromne količine skuše, tunjevine, škampa, hobotnice, ostriga ili jastoga prodaju se na velikim pijacama koje su prave atrakcije mnogih gradova na obali.
Predjela, predjela….
Tipično predjelo je Tapas,besplatan dodatak čaši piva zvanom caña. Drugo predjelo je pinčo – u suštini obrok koji se sastoji od zalogaja, proslavio je region San Sebastijan. Nešto veće od tapasa su raciones. Oba se sastoje od jednog sastojka ili namirnice, kao što su: svinjske uši na žaru, lignje u rimskom stilu, kobasice u vinu. Platos combinados su još veće porcije koje spajaju nekoliko namirnica (so, salate od povrća, jaja na oko, teleće meso). Po običaju, pre jela se služe pečeni bademi, sirove zelene masline, hleb i sosovi od paradajza i belog luka. "