Koja svojstva ima avokado?
Avokado sadrži nezasićene masne kiseline, kalijum, magnezijum, acid folic, vitamine C, E, K, H, PP i iz grupe B, karoten, bakar, vlakna. 100 g avokada sadrži 240 kcal.
Avokado – peruanski afrodizijak
Avokado dolazi iz Perua. Asteci i inke su verovali da ova biljka ima afrodizijačka svojstva. Uzgaja se u gotovo svim tropskim i suptropskim klimatskim regionima. U nekim zemljama nazivaju ga „voće od maslaca“ zbog visokog sadržaja masti. Plod avokada je intenzivno zelene, žute ili ljubičaste boje.
Kako jesti avokado?
Avokado se uglavnom koristi u kulinarstvu. Može se koristiti uz dodatak limunovog soka ili sirćeta ili kao komponenta začinjenih ili slatkih salata. Pored toga, može se mešati kao pire sa limunovim sokom, belim lukom, solju i biberom, da bi se dobio gvakamole, specifičan umak za meksičku kuhinju. Kriške avokada na hlebu zamenjuju sir.
Moramo imati na umu da avokado ne može da izdrži visoke temperature – kuvan ili pečen – postaje gorak.
Avokado – prednosti i hranljive vrednosti
Sastav nezasićenih kiselina čini plod avokada preporučljivim osobama koji pate od skleroze, hipertenzije i kao dodatak ishrani. Avokado se preporučuje i osobama koji pate od anemije, hipertenzije, stomačnih tegoba, smetnji u varenju. Sadržaj vitamina E i B pomaže u ublažavanju stresa i rešavanju problema vezanih za sterilitet kod žena i muškaraca.
Avokado – sastojak za likere
Holandski naziv za liker od jaja – Avokaat – potiče od avokada. indijci su pravili kremasti liker n abazi avokada, a Evropljani su ovo egzotično voće morali da zamene jajima.
Avokado za kožu
Avokado se takođe koristi i u kozmetici. Kozmetičke maske od ovog voća deluju antiiritativno na kožu i regenerišu ten. Nakon mešanja sa uljem od semenki grožđa ili uljem slatkog badema, može se koristiti za masažu. Avokado hrani ne samo kožu, već i kosu.