Biljka iz porodice štitara, kultivisana zbog narandžasto-žutog korena. Prisutna je na teritoriji Azije, Severne Afrike i Evrope.

100 g šargarepe – 31 kcal

Sadrži: ugljene hidrate, albumine, karoten, vitamini B1, B2, B6, C, E, H, K, PP kao i kalcijum, kalijum i bakar.

Noćni vid

Zahvaljujući kombinaciji dragocenih vitamina i mineralnih soli, šargarepa nas štiti od anemije i poboljšava vid u mraku.

Zlatna bronza

Šargarepa ima najviše beta-karotena od svih povrća. Zbog toga njegova potrošnja povećava otpornost na dejstvo ultraljubičastih zraka, dajući koži glatkoću i zdravu boju.

Proto-šargarepa je bila... crna!

Šargarepa dolazi iz Azije. Bio je poznat još u antičko doba - Grci i Rimljani su ga koristili kao lekovitu biljku. Današnja šargarepa je bila skoro u potpunosti crna, žute sorte su se pojavile kao rezultat mutacija, a tek u 18. veku, zahvaljujući francuskim baštovanima, šargarepa je dobila narandžastu boju kakvu danas znamo.

Dragulj od šargarepe

U Engleskoj, za vreme vladavine kraljice Elizabete i cvetovi, listovi i koren šargarepe korišćeni su kao ukrasi za odeću i šešire.

Saznajte više o našem povrću

12 Povrće na 63
Vidite svo povrće

Naši Recepti

Lako
Srednje
Teško
< 15 Minut
15 - 45 Minut
45 m i +
  • Humus od belog pasulja

    Humus od belog pasulja

    Preukusno predjelo za kompletnu porodičnu večeru!

  • Pečeni pasulj sa komoračem, slaninom i kobasicama

    Pečeni pasulj sa komoračem, slaninom i kobasicama

    Iznenadite svoje najmilije ukusnim receptom za pečeni pasulj, jedinstvenog ukusa koji nudi osnovno povrće i začinjene kobasice začinjene slaninom.

  • Tartar od crvene tunjevine sa kukuruzom

    Tartar od crvene tunjevine sa kukuruzom

    „Nudimo vam recept sa odabranim sastojcima, koji ćete pripremiti i uživati sa svojim najmilijima. Otkrijte tajne plavoperajne tune pripremljene sa Bonduelle GOLD kukuruzom.'

Vidite više recepata