
Biljka iz porodice štitara, kultivisana zbog narandžasto-žutog korena. Prisutna je na teritoriji Azije, Severne Afrike i Evrope.
100 g šargarepe – 31 kcal
Sadrži: ugljene hidrate, albumine, karoten, vitamini B1, B2, B6, C, E, H, K, PP kao i kalcijum, kalijum i bakar.
Noćni vid
Zahvaljujući kombinaciji dragocenih vitamina i mineralnih soli, šargarepa nas štiti od anemije i poboljšava vid u mraku.
Zlatna bronza
Šargarepa ima najviše beta-karotena od svih povrća. Zbog toga njegova potrošnja povećava otpornost na dejstvo ultraljubičastih zraka, dajući koži glatkoću i zdravu boju.
Proto-šargarepa je bila... crna!
Šargarepa dolazi iz Azije. Bio je poznat još u antičko doba - Grci i Rimljani su ga koristili kao lekovitu biljku. Današnja šargarepa je bila skoro u potpunosti crna, žute sorte su se pojavile kao rezultat mutacija, a tek u 18. veku, zahvaljujući francuskim baštovanima, šargarepa je dobila narandžastu boju kakvu danas znamo.
Dragulj od šargarepe
U Engleskoj, za vreme vladavine kraljice Elizabete i cvetovi, listovi i koren šargarepe korišćeni su kao ukrasi za odeću i šešire.
Saznajte više o našem povrću
Naši Recepti
Humus od belog pasulja
Preukusno predjelo za kompletnu porodičnu večeru!
Pečeni pasulj sa komoračem, slaninom i kobasicama
Iznenadite svoje najmilije ukusnim receptom za pečeni pasulj, jedinstvenog ukusa koji nudi osnovno povrće i začinjene kobasice začinjene slaninom.
Tartar od crvene tunjevine sa kukuruzom
„Nudimo vam recept sa odabranim sastojcima, koji ćete pripremiti i uživati sa svojim najmilijima. Otkrijte tajne plavoperajne tune pripremljene sa Bonduelle GOLD kukuruzom.'