Zašto volimo pasulj sa mnogo cvetova? Zato što ga možemo koristiti i za zdrava jela i za simpatičnu dekoraciju. Bobice su raznobojne, a crveno ili belo cveće je dobro za jelo ili može poslužiti kao cveće u vazi.
Kratka istorija
Mnogocvetni pasulj ili Phaseolus coccineus je deo porodice Fabaceae i vodi poreklo iz visoravni Centralne Amerike. Meksikancima je poznata ova biljka od pre 2000 godina, kada su je uzgajali zbog njenih estetskih, a ne kulinarskih kvaliteta.
Od 1978 godine počinje da se gaji sve više u baštama Amerikanaca, počinje da se uključuje u ishranu, i sadi u saksijama kod Engleza, kako bi se na najprirodniji način oživela specifična kuhinja. Istovremeno, Meksikanci nastavljaju maksimalno da iskorišćavaju ovu biljku, konzumirajući čak njeno korenje.
Naziv
Pogodi pečurko šta je to! Naziv mnogocvetni pasulj dobio je po sposobnosti ove biljke da ispuni svoje stabljike cvetovima. Bilo da je crvena ili bela, biljka je užitak za svakoga ko želi komadić prirode u svom kućnom okruženju. Ali zanimljive boje nisu samo kod cvetova; i mahune i zrna su veoma raznobojna: zelene ili ružičaste boje, odnosno crvene ili ljubičaste.
Karakteristike i hranljive materije
Pasulj sa više cvetova je biljka koja se u velikoj meri razlikuje od pasulja vrste P.Vulgaris (odnosno belog, crvenog pasulja), po tome što embrionalni listovi ostaju u zemlji tokom nicanja i biljka raste kao loza sa krtolastim korenom. Da, pasulj sa više cvetova može narasti do 4 metra. Iako se razlikuje od običnog pasulja, u pogledu potrošnje u ishrani, pasulj sa više cvetova je isti: da bi se razgradio toksin koji sadrži i da bi se mogao jesti, mora se dobro prokuvati. Ono što je specifično za biljku je da se mahune moraju jesti dok su još mlade; žitarice, međutim, uvek mogu biti uključene u dnevnu ishranu.
Zrna sadrže albumin, skrob, vitamin B, kalcijum, fosfora i gvožđe. Sa kalorijske tačke gledišta, 100 grama obezbeđuje telu 385 kcal energije. Energetske vrednosti koju Englezi, Grci i Španci znaju da iskoriste, a kako drugačije, ako ne kroz hranu odličnog ukusa i hranljive moći. Na primer, u Španiji, ova zrna se kuvaju uz fino isečene svinjske uši ili kolutove ćorizo kobasice. Takođe se može dodati raznim jelima, salatama ili se može biti i sasvim jelo za sebe. Odlično se kombinuje sa lukom, crvenim paradajzom ili tunjevinom.
Sezonalnost
Mnogocvetni pasulj se može gajiti i u stakleniku i prirodno na otvorenom, u vrtu. U plasteničkom okruženju ova biljka se može sejati u maju, kada zemlja dostigne 12 stepeni Celzijusa, a pasulj se može brati krajem jula.
Gaje se napolju, process pripreme se uveliko razlikuje. U jesen je važno da kiselost zemljišta bude oko 6,5 ph (zemljište može biti prekriveno krečom), a u proleće, zbog toga što je zemljište vlažno i teško, 4 nedelje pre setve, preporučuje se pokrivanje najlonom.
Tips & tricks
Pošto nije samo mnogocvetna biljka, već i višestruka, mahune se takođe mogu jesti sirove kada su veoma mlade ili isečene na komade i kuvane. Kada se zrna osuše, preporučuje se klasičan način da se kuvanje učini efikasnijim – prethodno potapanje u vodu oko 8 sati.
Da bi bile u frižideru tokom cele godine, mahune se mogu oprati, odrezati im se repovi, mogu se blanširati 2 minuta u ključaloj vodi, zatim se stave u kesice pa u zamrzivač.
Specifikacije hrane
Ne zaboravite! Mahune pasulja sa više cvetova treba konzumirati u ranoj fazi razvoja biljke. To je hranljiva i raznovrsna namirnica i može se smatrati zdravim izvorom vlakana.
Izazivamo te da uključiš ovo svestrano povrće u prefinjene i ukusne recepte, salate ili glavna jela! Odlično se kombinuje sa lukom, paradajzom ili tunjevinom.
Saznajte više o našem povrću
Naši Recepti
Humus od belog pasulja
Preukusno predjelo za kompletnu porodičnu večeru!
Pečeni pasulj sa komoračem, slaninom i kobasicama
Iznenadite svoje najmilije ukusnim receptom za pečeni pasulj, jedinstvenog ukusa koji nudi osnovno povrće i začinjene kobasice začinjene slaninom.
Tartar od crvene tunjevine sa kukuruzom
„Nudimo vam recept sa odabranim sastojcima, koji ćete pripremiti i uživati sa svojim najmilijima. Otkrijte tajne plavoperajne tune pripremljene sa Bonduelle GOLD kukuruzom.'