
Kraljica porodice biljaka koja obuhvata preko 100 različitih sorti.
100 g kupusa - 31 kcal
Sadrži fosfor, mangan, bakar, kalijum, kalcijum, gvožđe, natrijum kao i vitamine A, B. C i E.
Lek među povrćem
Već u starom Rimu kupus je bio cenjen kao posebno povrće, korišćeno u simptomatskom lečenju raznih bolesti i u smirivanju upala kože. Kupus sadrži jedinjenja sumpora koja blagotvorno deluju na kožu, nokte i kosu. Takođe sadrži supstance protiv raka. Podržava funkcije štitne žlezde. Pomaže u pravilnoj regulaciji telesne temperature. Takođe utiče na pravilno funkcionisanje digestivnog i respiratornog sistema. Ima antiinflamatorno, antiseptičko i analgetičko dejstvo.
Kiseli kupus
Svež, slan i fermentisan kupus, ukratko - kiseli kupus je neprocenjiv izvor vitamina C, fitoncida, kalijuma, gvožđa i cinka. Bogatstvo vitamina, mineralnih soli, nizak sadržaj kalorija i blagotvorno dejstvo na organizam čine kupus vrednom komponentom urežimima mršavljenja, od kojih neki imaju kupus čak u glavnoj ulozi.