Da li možete efikasno da pripremite obroke od smrznute hrane? Da li znate koji proizvodi se ne mogu zamrznuti? Evo nekoliko korisnih saveta o zamrzavanju hrane. Iako se u početku čini jednostavnim i lakim, zamrzavanje različite hrane zahteva pažnju na detalje kojh možda niste bili svesni. Bonduelle vam na ovoj stranici nudi nekoliko izuzetno dobrih saveta za povećanje efikasnosti postupka, a da pritom ne utičete na stanje hrane. Redovno ih primenjujte i prednosti zamrzavanja namirnica neće izostati, bez obzira na kontekst vaše kuhinje.
Priprema povrća i voća za zamrzavanje
1. Biramo samo zrelo i zdravo voće i povrće, čistimo ih i peremo, eventualno ih možemo prodinstati. Ne treba dinstati paradajz, tikvice, beli luk i crni luk.
2. Dobro ocedite vodu.Voće i povrće moraju biti savršeno suvi.
3. Pripremamo kese za zamrzavanje. Moraju biti hermetički zatvoreni da ne bi došlo do pucanja na niskim temperaturama. Najbolje bi bilo da imaju patent zatvaranje i mesto za natpis ili etiketu.
4. Porcije namernica su označene (ne zaboravite datum zamrzavanja), stavite ih u zamrzivač i… to je to!!!
Koji proizvodi se ne mogu zamrznuti?
- Jaja u ljusci. Na temperaturama ispod nule, voda u jajetu se širi, što može dovesti do pucanja ljuske. Patogene bakterije tada mogu ući kroz pukotine.
- Povrće sa visokim sadržajem vode kao što je celer, salata ili krastavci. Lako i brzo se zamrzava, ali je nakon odmrzavanja trulo i mekano.
- Meki sirevi sa visokim sadržajem vode, kao što su rikota, slatki sir, urda ili krem sir. Nakon odmrzavanja gube svoju mekanu strukturu.
- Emulzije za hranu, kao što su majonez ili krem. Nakon odmrzavanja se raslojavaju i menjaju strukturu.