Kalorije iz voća

Pošto volimo voće i ukusne voćne džemove, predstavljamo vam korisne informacije o njima – unosu njihovih proteina, masti i ugljenih hidrata. Voće ne bi trebalo da nedostaje u vašoj ishrani, bez obzira na to da li je posebno održavate, želite da smršate ili čak povećavate mišićnu masu.

Sveže voće je bogato izvorima vitamina (uključujući vitamin C), beta-karotenom, mineralima vlaknima, fitonutrijentima, ali i mnogim drugim hranljivim elementima. Voće najbogatije dijetetskim vlaknima su limun, kruške, jagode, bobice, višnje i trešnje. Zbog toga se preporučuju u dijeti za mršavljenje. Međutim, čuvajte se voćnih džemova. Mogu vas iznenaditi kada je u pitanju broj kalorija u voću.

Za bolji pregled, možete proučiti tabele poput ove ispod.

Tabela kalorija voća

Proizvod Količina Energetska vrednos(kcal) Proteini(g) Lipidi(g) Ugljeni hidrati(g)
Borovnice 100 g 43 0,7 0,5 8,0
Borovnice 100 g 33 0,8 0,5 8,3
Američke borovnice 100 g 35 1,0 0,0 7,0
Borovnice (džem sa niskim sadržajem šećera) 100 g 153 0,3 0,2 38,2
Ogrozd 100 g 41 0,8 0,2 11,8
Ananas (džem sa niskim sadržajem šećera) 100 g 157 0,2 0,1 38,6
Ananas 100 g 54 0,4 0,2 13,6
Ananas, kriške u sirupu 100 g 84 0,4 0,1 21,0
Avokado 100 g 160 2,0 15,3 7,4
Banane 100 g 95 1,0 0,3 23,5
Kajsije 100 g 47 0,9 0,2 11,9
Kajsije (zaslađeni džem) 100 g 265 0,5 0,0 68,8
Jagode 100 g 28 0,7 0,4 7,2
Trešnje 100 g 61 1,0 0,3 14,6
Crvena ribizla 100 g 35 1,3 0,2 14,9
Crna ribizla (džem sa niskim sadržajem šećera) 100 g 152 0,5 0,1 39,6
Crne ribizle (džem sa niskim sadržajem šećera) 100 g 251 0,5 0,1 63,9
Ribizle 100 g 33 1,0 0,2 13,1
Crvena ribizla 100 g 31 1,1 0,2 13,8
Crvena šljiva 100 g 27 0,2 0,0 6,4
Dud 100 g 50 0,7 0,0 12,0
Džem od jagoda 100 g 271 0,3 0,0 70,9
Džem od dunja 100 g 263 0,4 0,0 68,7
Džem od mandarina 100 g 278 0,7 0,0 72,3
Džem od jabuka 100 g 254 0,4 0,0 66,2
Džem od krušaka 100 g 271 0,4 0,0 70,9
Džem od breskve 100 g 248 0,5 0,0 64,3
Džem od šljiva 100 g 281 0,4 0,0 73,4
Džem od crne aronije 100 g 246 0,4 0,0 63,8
Džem od malina 100 g 275 0,6 0,0 71,2
Plod pasjeg trna 100 g 52 0,9 2,5 5,0
Voće Persimmon 100 g 53 0,5 0,0 13,2
Džem od kajsije sa niskim sadržajem šećera 100 g 157 0,4 0,1 38,8
Džem od jagoda sa niskim sadržajem šećera 100 g 252 0,3 0,2 62,3
Džem od jagode sa niskim sadržajem šećera 100 g 153 0,3 0,2 37,8
Džem od pomorandže sa niskim sadržajem šećera 100 g 159 0,3 0,1 39,2
Džem od šljive sa niskim sadržajem šećera 100 g 251 0,3 0,1 62,1
Džem od šljiva sa niskim sadržajem šećera 100 g 153 0,3 0,1 37,9
Džem od višanja sa niskim sadržajem šećera 100 g 252 0,4 0,2 61,7
Džem od višanja sa niskim sadržajem šećera 100 g 154 0,4 0,2 37,8
Grejpfrut 100 g 36 0,6 0,2 9,8
Guava 100 g 57 0,8 0,0 0,6
Dunje 100 g 40 0,6 0,5 7,9
Lubenica 100 g 36 0,6 0,1 8,4
Kivi 100 g 56 0,9 0,5 13,9
Kivi (džem sa niskim sadržajem šećera) 100 g 154 0,4 0,2 37,8
Limun 100 g 36 0,8 0,3 9,5
Šipak 100 g 51 1,6 0,0 10,0
Mandarine 100 g 42 0,6 0,2 11,2
Mandarine (blago zaslađeni džem) 100 g 259 0,3 0,0 67,8
Mango 100 g 67 0,5 0,3 11,5
Marmelada od jabuka 100 g 250 0,4 0,0 65,3
Marmelada od šljiva 100 g 218 1,0 0,2 53,0
Jabuke 100 g 46 0,4 0,4 12,1
Kupine 100 g 31 2,0 0,0 4,4
Kupine 100 g 45 0,8 0,6 12,2
Kupine (patuljasta kupina) 100 g 28 0,8 0,0 6,0
Nektarine 100 g 48 0,9 0,2 11,8
Papaja 100 g 48 0,6 0,1 9,2
Dinja 100 g 36 0,9 0,3 8,4
Kruške 100 g 54 0,6 0,2 14,4
Breskve 100 g 46 1,0 0,2 11,9
Breskve u sirupu 100 g 73 0,4 0,1 18,2
Breskve (džem sa niskim sadržajem šećera) 100 g 155 0,5 0,1 38,3
Narandže 100 g 44 0,9 0,2 11,3
Šljive 100 g 45 0,6 0,2 11,7
Brusnica 100 g 26 0,5 0,0 3,8
Nar 100 g 52 0,9 0,0 11,2
Oskoruša 100 g 46 1,4 0,1 8,6
Crna oskoruša 100 g 52 1,5 0,1 10,9
Smokve 100 g 49 0,7 0,2 11,2
Grožđe 100 g 69 0,5 0,2 17,6
Višnje 100 g 47 0,9 0,4 10,9
Malina 100 g 29 1,3 0,3 12,0

Prednosti voća

Preporučuje se da se sveže voće konzumira svakodnevno, jer ima nisku energetsku vrednost i sadrže mnogo vode. Smatraju se hranom sa antacidnim dejstvom. Kiseli ukus voća (na primer, limuna) je uzrokovan prisustvom organskih kiselina, koje, međutim, ne vovećaju kiselost.

Džemovi i pekmezi, iako se pripremaju od svežeg voća, sadrže manje vitamina jer se tokom kuvanja mnogi od ovih dragocenih elemenata uništavaju. Uz to, džemovi donose visok unos energije zbog visokog sadržaja šećera, a oni koji se kupuju u prodavnicama sadrže i konzervanse.

Kada je reč o sušenom voću, ono zadržava veliki deo prednosti svežeg. Pored boje ili ukusa, ono takođe zadržava mnogo vitamina, proteina, masti i zdravih ugljenih hidrata. Međutim, zbog visokog sadržaja šećera ili dodatka zahăr, preporučuju se u manjim količinama u odnosu svežeg voća. Suvo voće sadrži esencijalna dijetalna vlakna za zdrav život.

Uloga voća u zdravoj ishrani

Pored drugih prednosti, voće donosi i značajnu količinu vitamina C (askorbinske kiseline). Mora se konzumirati svakodnevno, jer ljudsko telo ne može da ga proizvede samo.

Svaka vrsta voća sadrži različite koncentracije vitamina, pa je važno da naša ishrana bude što raznovrsnija, i sa stanovišta vrsta voća, ali i konzumiranog povrća. Pored toga, neophodno je konzumirati povrće i voće, koji su važni prirodni izvori vitamina koji se pripisuju antisklerotskim i antikancerogenim efektima, dve bolesti koje pogađaju milione ljudi svake godine.

Pored vitamina, minerala, vode i vlakana, voće je bogato i fitonutrijentima. Nalaze se u obliku pigmenta prisutnih u voću i predstavljaju supstance sa važnim antioksidativnim dejstvom, koje smanjuju rizik od rada, kardiovaskularnih bolesti i pomažuzdravlje očiju, ali imaju i mnoge druge pozitivne efekte na telo. Zato je važno jesti voće u svim duginim bojama.

Šta treba da znate o voću

Kada kupujete voće, uvek proverite da li je sveže i zdravo. Ako se odlučite za proizvod umotan u plastiku, proverite da nema tečnosti unutra. Operite voće pažljivo, pod tekućom vodom, ne samo kada ih jedete cele sa sve korom, ali i kada skinete koru (na primer, u slučaju lubenice). Plodove operite pre nego što ih pojedete, inače se mogu pokvariti.

Većina povrća i voća treba čuvati u frižideru – osim onih koje još nisu sazrele, kao što su banana i voće sa dužim rokom trajanja. Ako i dalje želite da držite voće u frižideru duže, najbolje mesto za njih je donja fioka frižidera.

Nekovoće, na primer, jabuke, možete ih držati u kući čak i mesec dana, ali većina se moraju potrošiti u roku od nedelju dana (banana, kruške) ili čak u roku od 2-3 dana (jagode, trešnje, višnje). Zamrznuto povrće će zadržati svoje kvalitete čak i godinu dana. Konzervirano voće se mora čuvati na temperature ispod 15 stepeni, dalje od svetlosti.

Kako i kada možemo da konzumiramo voće?

idealno je konzumirati ih pre svega sveže, dodati ih u različite recepte za palačinke, smutije i kompote, predstavljajući na ovaj način ukusnu i zdravu užinu.

Zamrznuto voće je takođe veoma dobra opcija kada je u pitanju čuvanje i korišćenje tokom dužeg vremenskog perioda. Mogu se koristiti i za smutije, kolače i, zašto da ne, sladoled.

Voće je poželjno jesti ujutru, za doručak ili kao užinu. Ne preporučuje se jesti voće uveče, pre spavanja, jer šećer prisutan u voću dovodi do povećanja nivoa energije koji će vas držati budnim. Uverite se da ich pojedete najmanje dva do tri sata pre spavanja.

Voće je svakako najzdravija hrana, ali je ipak dobro obezbediti energetski unos u prvom delu dana.