Pre samo nekoliko decenija, uvođenje čvrste hrane u ishranu beba je bilo preporučljivo čak i sa 3 meseca. Brojna istraživanja sprovedena u međuvremenu su pokazala da u tako mladom dobu diversifikacija može doneti neke opasnosti koje se ne mogu zanemariti. Međutim, postoje i opasnosti koje se lako mogu izbeći ako počnemo sa diversifikacijom od 6 meseci.
Zašto diversifikacija?
Ono što većina pedijatara i nutricionista preporučuje je da se ishrana deteta u nekom trenutku diversifikuje, čak i ako se zasniva isključivo na visoko hranljivom majčinom mleku. Razlog je taj što mleko ili mlečni proizvodi više ne pokrivaju nutritivne potrebe od oko 6 meseci starosti pa nadalje. Ovo je takođe faza u razvoju deteta kada ono ume i zna da žvaće i guta čvršću hranu. Ukratko, beba je spremna za nove ukuse i mirise, što znači da se u svakodnevnu ishranu postepeno mogu uvesti i druge namirnice osim mleka. Postoji mnogo informacija, pa čak i knjiga posvećenih najboljim praksama za diversifikaciju ishrane dece mlađe od jedne godine.
Osnovni principi diversifikacije
Preporučuje se da se pre svega informišemo o osnovnim principima diversifikacije. Ukratko, to su: Princip prioriteta. Novouvedena hrana imaće prioritet u odnosu na postojeću u ishrani deteta. Princip progresivnosti. Nova hrana će se uvoditi postepeno. Postepeno će se davati sve veće količine, dok će hrana koja se upotrebljavala do tog trenutka smanjiti u količini. Princip selektivnosti. Uvodi se samo jedna namirnica, ne nudimo detetu dve namirnice odjednom. Trajanje je 7-10 dana za svaku uvedenu hranu. Ako novorođenče ne prihvati novu hranu, prekidamo davanje i pokušavamo ponovo nakon 5 dana. Kada dajemo nove namirnice: pre mleka, kašikom.
Postoji i opcija da se hrana isecka ili izgnječi, a dete samo da jede – tzv. samodiversifikacija. Određeni stručnjaci veruju da će se tako dete naviknuti na teksturu i strukturu hrane. Međutim, može se desiti da za većinu roditelja proces čišćenja posle jela predstavlja previše napora s obzirom na vremenska ograničenja. Kako biramo prve namirnice. Zavisi od stanja odojčeta – ako je eutrofno, odnosno uhranjeno, normalno razvijeno, onća ćemo početi sa supicama od povrća. U suprotnom, odnosno ako je distrofično, poželjno je koristiti instant brašno bez glutena, ako je moguće: ovas, kukuruz, kasava, griz, pirinač itd. imajte na umu: Kada uvodimo novu hranu, beba mora da bude zdrava, da ima normalnu stolicu. Ako se pojave znaci netolerancije na novu hranu (proliv ili povraćanje), ta hrana se više neće nuditi. To je i razlog zašto se samo jedna vrsta hrane nudi oko nedelju dana – na taj način možemo tačno da identifikujemo izvor alergije ili netolerancije.
Kako biramo i pripremamo hranu?
Još jedan važan stav u diversifikaciji je izbor i način pripreme hrane. Ako volimo povrće, u prednosti smo kada govorimo o budućnosti deteta koje odgajamo. Deca dosta imitiraju i ugledaju se na ponašanje roditelja, pa roditelji imaju veliki interes da ih vide sa tanjirom ukusne i zdrave hrane na stolu. Generalno, hrana koju dajemo deci treba da bude što prirodnija i neprerađena. Očigledno se ne preporučuje hrana pržena u ulju, a u prvim godinama života treba izbegavati šećer, pa čak i med.
Poznata je činjenica, ali i iznenađujuća za one koji to prvi put saznaju, da način na koji pripremamo hranu ima značajan uticaj na količinu hranljivih materija u njoj. Najviše pogođeniji vitamini čija se količina smanjuje tokom pripreme su: vitamin C, većina vitamina B – tiamin (B1), riboflavin (B2), niacin (B3), pantotenska kiselina (B5), piridiksin (B6), folna kiselina (B9) i kobalamin (B12), vitamini A, D, E i K. takođe, smanjuje sadržaj minerala, posebno kalijuma, magnezijuma, natrijuma i kalcijuma.
Prednosti i mane kuvanja na pari
Za hranu koju služimo odojčadi stručnjaci preporučuju prokukavanje ili pripremanje na pari kao termičkoj metodi pripreme. Povrće je odličan izvor vitamina C, ali se veoma veliki deo gubi kuvanjem u vodi. U stvari, otkriveno je da ključanje uklanja najviše vitamina C – do 50%. A vitamini B gube značajan procenat svog sadržaja ključanjem, čak i do 60%. Dobra stvar je što ako konzumiramo tečnost koja se iscedi iz ovog povrća, naše telo će se radovati 100% mineralima i 70-90% vitaminima B. Odlična alternativa kuvanoj ishrani je kuvanje na pari. Istraživanja pokazuju da ovaj metod čuva vitamin C u proporciji od oko 90% u slučaju povrća kao što su brokoli, spanać ili zelena salata. Uopšteno govoreći, hranljive materije koje su rastvorljive u vodi i osetljive na toplotu najbolje se sačuvaju parom. Jedina mana ove metode je da će vam verovatno trebati aparat za paru, da biste kuvali veće količine, a da ne izgube ukus ili da se ukusi ne mešaju. Zauzima prostor i iako je jednostavan za postavljanje i korišćenje, zahteva od vas da utrošite vreme na pripremu i njegovo održavanje – pranje, skladištenje, instalacija itd.
Praktično rešenje za roditelje
Odlično rešenje da za vrlo kratko vreme uvek imate pri ruci ukusna jela za svoje najmilije su smrznuto povrće iz asortimana Vapeur. Ovo je povrće kuvano na pari, 100% je prirodno, bez konzervansa, zamrznuto, a brzina serviranja je i zbog toga što ne zahteva odmrzavanje. Možete odabrati raznovrsno već pripremljeno povrće na pari koje se preporučuje za odojčad zbog povećanog sadržaja vitamina, vlakana i minerala. Od zelenog graška i brokolija do smrznute boranije, sve se može koristiti od prvog meseca uvođenja diversifikacije. Čak se i žuti pasulj preporučuje u poodmakloj fazi, kada je sistem za varenje deteta razvijeniji. Kada budete unosili dve od tri namirnice, možete probati i Rojal miks mešavinu povrća (karfiol, brokoli i kolutići šargarepe). Čitav asortiman povrća već pripremljenog za kuvanje na Vapeur pari je odličan izvor hranljivih sastojaka za celu porodicu i može se koristiti u receptima za sve ukuse. Uravnotežen način života se preporučuje za celu porodicu, a Vapeur povrće je odlična polazna tačka kada tražite ideje za ukusne recepte za decu. Možemo imati ukusne porodične obroke čak i tokom procesa diversifikacije hrane.
Bebe brzo rastu, ili je barem takav utisak većine roditelja – dani brže prolaze kada brinemo o deci u ranom uzrastu. A kada odrastu i usvajaju zdrave navike u ishrani zbog primera koji ste dali u svojoj porodici, onda ćete znati da ste im zaista pružili inspiraciju za ceo život.